Det snabbväxande techbolaget Indentive har utvecklat en app som gör det möjligt att samla personliga levnadsberättelser för varje enskild person inom äldreomsorgen.
Syftet är att förbättra den individanpassade omsorgen genom att bland annat stimulera minnet. Den 29 september sker det första utbildningstillfället för personalen som kommer använda appen i sitt dagliga arbete.
Indentive har tillsammans med Omsorgskontoret i Linköpings Kommun, Lärcenter för god demensvård och Vardaga utvecklat appen ”Levnadsberättelser”. I appen kan man samla den äldres levnadsberättelser i form av bilder, filmer, musik och text. Det kan till exempel vara favoritmusik eller semesterbilder från förr. Den digitala berättelsen stimulerar både minnet hos den äldre, eller personen med demensproblematik, och fungerar som ett stöd för omsorgspersonalen och närstående. Med appen kan de bekräfta och vägleda till minnen samt skapa meningsfulla aktiviteter. På det sättet ska appen bidra till en mer individanpassad vård och högre livskvalitet.
– Det har varit givande att arbeta med Linköpings kommun i det här projektet och våra kompetenser har kompletterat varandra på ett bra sätt. De har bidraget med sin verksamhetskompetens och vi med vår tekniska spetskompetens och erfarenhet av att utveckla användarvänliga tjänster med modern teknik, säger Lars-Thomas Rasmussen, vd på Indentive.
Första utbildningstillfället i september
Det första utbildningstillfället för omsorgspersonalen som ska använda appen är den 29 september. Till en början testas appen i utvalda verksamheter för att sedan etableras i hela Linköpings kommun. Därefter blir den tillgänglig för andra kommuner i Sverige och till anhöriga som vill stötta sina hemmaboende äldre föräldrar.
– Vi behöver ta vara på de möjligheter som ny teknik ger och våga samarbeta med teknikbolag. Vi kan tillsammans skapa produkter som hjälper många äldre och sjuka. Nu börjar vi implementera appen som framöver kommer vara en del i det dagliga arbetet inom äldreomsorgen, säger Mikael Sanfridson, äldrenämndens ordförande.
Appen möjliggör mer hjälp för äldre och demenssjuka
Då appen ligger på Indentives IoT-plattform Connective, som kopplar ihop smarta enheter med varandra, finns möjligheten att addera ytterliga tjänster som kan förenkla livet för äldre och demenssjuka. Med appen kan personen till exempel tända och släcka lampor, larma på eller av och låsa dörrar. De ytterligare tjänsterna kan också fungera som ett stöd till omsorgspersonalen och närstående som exempelvis kan se att personen har kommit hem som den ska eller har kommit ihåg att låsa dörren om natten.
Stort säkerhetsfokus i appen
Appen kommer lagra personliga uppgifter och Indentive har därför haft ett stort fokus på teknisk informationssäkerhet och har skapat förutsättningar för en säker användning av appen inom omsorgsorganisationen. Tjänsten är också förberedd för EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, som träder i kraft i maj 2018.