Lovvärda satsningar men de löser inte vårdens utmaningar
Hem NYHETER Lovvärda satsningar men de löser inte vårdens utmaningar

Lovvärda satsningar men de löser inte vårdens utmaningar

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen aviserar flera välbehövliga tillskott till hälso- och sjukvården. Det är välkomna satsningar, men det behövs göras mer för att lösa de nationella utmaningar hälso- och sjukvården står inför.

Lovvärda satsningar men de löser inte vårdens utmaningar 1

Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

En nationell primärvårdsreform är nödvändig för att möta dagens utmaningar. Det handlar om tillgänglighet och kontinuitet för patienterna. Det är vad människor i Sverige oroar sig för. En fast läkarkontakt är en självklarhet i framtidens vård. Ingen ska behöva vänta allt för länge på att få vård eller riskera att träffa 16 olika läkare under en sjukdomsperiod. Läkarförbundet saknar fortfarande en mer genomgripande reform av svensk hälso- och sjukvård.

– För att säkerställa en fullt utbyggd primärvård, till hela befolkningen, krävs ett nationellt definierat primärvårdsuppdrag och fler allmänläkare. Alla ska veta vem som är deras läkare på vårdcentralen, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

En satsning på barnhälsovård och psykiatri inom primärvård välkomnas av Läkarförbundet. Det behövs krafttag i arbetet mot psykisk ohälsa både när det gäller förebyggande insatser och i vården av sjuka patienter.

– Vi behöver framför allt satsa på psykiatrin inom den öppna vården för att minska den psykiska ohälsan. Här behöver regeringens budgetsatsning riktas på fler specialistkurser i psykiatri så att vi får fler psykiatriker.

Budgeten innehåller en tidigare aviserad patientmiljard samt två miljarder årligen från 2018–2021 för att förbättra arbetsvillkoren för vårdanställda. De två miljarderna är öronmärkta för att förbättra personalsituationen, utveckla arbetsmiljön och vidareutbilda personalen.

– Läkarförbundet välkomnar satsningen. Ingen ska bli sjuk av sitt jobb – tyvärr är verkligheten en annan för många läkare. Tung arbetsbelastning, stress och små möjligheter att påverka sin arbetssituation har de senaste åren resulterat i en dramatisk ökning av antalet läkare som är sjukskrivna. Inom primärvården har runt hälften av läkarna gått ner i arbetstid för att orka med sitt jobb.

Budgeten innehåller även en satsning på att bygga ut läkarutbildningen med 440 platser till 2023. Under 2018 tillkommer 40 nya helårsplatser.

– Vi ser positivt på att bygga ut läkarutbildningen, under förutsättning att kvaliteten upprätthålls, men de riktiga flaskhalsarna är antalet AT- och ST-platser. Rent krasst behövs fler AT- och ST-tjänster så att vi får färdiga specialistläkare.

Läkarförbundet saknar besked om hur finansieringsproblemen i de svenska välfärdssystemen ska lösas på längre sikt. Vi uppmanar därför regeringen att tillsätta en bred och blocköverskridande parlamentarisk kommitté kring framtidens finansiering av välfärden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>