Stockholm får prova på att leva med funktionsvariation genom VR-glasögon
Hem EVENEMANG Stockholm får prova på att leva med funktionsvariation genom VR-glasögon

Stockholm får prova på att leva med funktionsvariation genom VR-glasögon

Publicerat av: Redaktionen

Kampanjen Funktionshinderbanan är ute på en 80 mil lång cykelturné för fler och bättre LSS-boenden.

Stockholm får prova på att leva med funktionsvariation genom VR-glasögon 1

Prova på hur det är att leva med kognitiva funktionsnedsättningar på Medborgarplatsen med Funktionshinderbanan den 25 september

Den 25 september stannar Funktionshinderbanan i Stockholm, som har brist på LSS-boenden. På Medborgarplatsen kommer de som vill få prova på hur det är att leva med kognitiva funktionsnedsättningar med VR-glasögon.

Det finns en brist på LSS-hem för personer med särskilda behov i mer än hälften av landets kommuner enligt Boverket. Stockholm är en av dessa. Kommuner bygger om lägenheter och kontor, för att hinna ifatt men det är svårt och tar lång tid att bygga om den typen av fastigheter till LSS-hem för personer med särskilda behov. Det gör att bostäderna inte blir så pass anpassade som de skulle kunna vara och bostaden riskerar bli en mental hinderbana för dem som bor där.

För att belysa detta cyklar initiativtagaren till Funktionshinderbanan Robin Berkhuizen på en side-by-side-cykel från Landskrona till Gävle. Längs vägen pratar han med psykologer, politiker, boende och närstående som tycker, tänker och bestämmer i frågan om hur ett bra LSS-boende ska se ut.

Den 25 september kl 13.00-15.00 stannar Funktionshinderbanan på Medborgarplatsen för att låta allmänheten prova på hur det är att leva med kognitiva funktionsnedsättningar. Genom tre olika filmer i VR-glasögon får besökarna på torget uppleva hur det är att leva med ljud-, ljus- och koncentrationssvårigheter, som är vanliga för personer med särskilda behov.

– Vi tycker att personer med särskilda behov och kognitiva funktionsnedsättningar har rätt till ett hem som fungerar som ett stöd, som inte blir en hinderbana i vardagen, säger Robin Berkhuizen, VD för Emrahus och initiativtagare till Funktionshinderbanan.

– Listan är lång med missar där man glömmer eller inte känner till anpassningar som behöver göras för att hemmen ska bli bra. Exempelvis installeras lysrör i LSS-hem – trots att personer med autism kan uppleva lysrörsljus som ett kraftig blinkande stroboskop*, säger Bo Hejlskov Elvén, leg. psykolog som stödjer projektet Funktionshinderbanan och har varit med och utvecklat filmerna.

Bakom projektet står psykolog Bo Hejlskov Elvén, Riksförbundet FUB och Företaget Emrahus.

* Används på diskotek och rave som ljuseffekt. Kan framkalla yrsel, illamående och epilepsi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>