Lyssna säkert och hör i hela ditt liv
Hem NYHETERFORSKNING Lyssna säkert och hör bättre i hela ditt liv

Lyssna säkert och hör bättre i hela ditt liv

Publicerat av: Redaktionen

Enligt WHO riskerar drygt 1 miljard unga människor utveckla hörselskador på grund av att man utsätts för höga ljud under lång tid.

Genom ett säkert lyssnande via volymspärrar, ljudvila, användande av hörselskydd och medvetenhet om tidiga signaler på hörselproblem så kan hörselskadorna minskas i samhället.

“Det här är problem som vi ser i Sverige också. Många unga lyssnar på alldeles för hög volym på sina mobiltelefoner vilket leder till hörselproblem senare i livet”, säger Dr. Dan Bagger-Sjöbäck, tidigare professor i Öron-Näsa-Hals sjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset. “Lyssna säkert och använd hörselskydd så skyddar du din hörsel och kan höra bättre i hela ditt liv” fortsätter Bagger-Sjöbäck.

Den 3:e mars 2022 är det World Hearing Day vilken arrangeras av WHO (World Health Organization). Temat är “To hear for life, listen with care!”. WHO vill uppmärksamma att många barn och ungas hörsel är exponerad för höga ljud och långvarigt lyssnade via exempelvis mobiltelefoner. Nära 50% av världens unga människor, mellan 12-35 år, riskerar att utveckla hörselskador på grund av att man utsätts för höga ljud under lång tid i sitt liv. Totalt handlar det om 1,1 miljarder unga människor runt om i världen som är i riskzonen.

Eric Ankarberg, Leg. Audionom och styrelseledamot i Hörselföretagarna, ger nedan några praktiska tips för ett mer säkert lyssnade.

  1. Lyssna säkert och hör i hela ditt livLyssna inte på för hög volym och håll nere tiden du lyssnar
  2. Sänk volymen om andra hör vilken musik du spelar med hörlurar på
  3. Använd volymspärr på mobilen och läsplattan
  4. Skapa ljudvila. Trötta inte ut dina öron
  5. Använd alltid hörselskydd på festival eller konsert
  6. Var uppmärksam på din hörsel. Märker du att du hör sämre eller det piper eller susar i öronen och det inte går över bör du söka hjälp hos din vårdcentral eller audionom

Genom ett mer säkert lyssnande och mer frekvent användande av hörselskydd kan riskerna för hörselproblem minskas. Tveka heller inte att söka hjälp för dina hörselproblem och få kvalificerad rådgivning om vad du kan göra för att skydda din hörsel, lyssna säkert och få tips för att höra bättre.

Hörselföretagarna är en förening som arbetar för ett mer jämlikt hörselsverige. Vårt mål är att som privata vårdgivare ge alla med en hörselnedsättning tillgång till kvalitativ hörselvård och därmed ökad livskvalitet. Hörselföretagarna har 23 medlemsföretag över hela Sverige. Våra medlemsföretag arbetar både med prevention och rehabilitering av hörselskador.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>