Vad händer efter stroken?
Hem HÄLSA Många drabbas fortfarande av komplikationer efter en stroke

Många drabbas fortfarande av komplikationer efter en stroke

Publicerat av: Redaktionen

En stor utveckling har skett inom det akuta omhändertagandet vid en stroke.

Men många drabbas fortfarande av komplikationer.

Insatser behövs i förloppet efter en stroke för att möjliggöra för fler att förbättra funktion och livskvalité.

– Många insatser sker i akutskedet, där sparas inte på något. Den utmanande anpassningen till livet efter en stroke innebär för många rehabilitering, hjälpmedel, hemtjänst och andra vårdinsatser. Det finns idag större regionala skillnader i vilken hjälp som erbjuds. Vi vet nu genom forskning att man kan återfå förmågor under en lång tid efter en stroke och resurserna är avgörande för hur återgången till livet efter en stroke kommer se ut, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande NEURO som medverkar på webbinariet ”Stroke – så kan patientens resa se ut” den 28 oktober.

Spasticitet är en av de vanligaste komplikationer efter en stroke. Spasticitet uppstår efter skador på det centrala nervsystemet och kan innebära allt från försämrad rörelseförmåga till invalidisering. Socialstyrelsens undersökningar visar att bara 15 % av de som kan ha stor nytta av behandling av spasticitet erbjuds detta.

Åsa Landerholm, specialist i neurologi, rehabiliteringsmedicin och smärtlindring, Stora Sköndal, kommer på webbinariet att prata om hur ser det ut kring patienten efter akutfasen.

Vad händer efter stroken?

Lise Lidbäck

– Det finns många komplikationer man måste följa upp efter en stroke men för spasticitet finns det tyvärr en kraftig underbehandling. Spasticitet kan hindra den som är drabbad att till exempel återfå förmågan att kunna förflytta sig på egen hand eller klara av sin personliga vård och därmed vara i behov av fortsatt hjälp av andra. Att få en stroke innebär för många ett livslångt arbete med att försöka förbättra sin funktionsförmåga och fler patienter borde erbjudas mer långvarigt stöd och fortsatt rehabilitering efter en stroke, säger Åsa Landerholm.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>