Intensivvård, psykiatrisk vård, diabetes, vård av äldre, distriktssköterska – ja, det är bara några av möjligheterna för sjuksköterskor som vill kompetensutveckla sig på Högskolan Väst.
Totalt erbjuds åtta olika inriktningar av specialistsjuksköterskeprogrammet till hösten.
Alla erbjuds dessutom på såväl hel- som halvfart liksom några på distans.
– Det är en stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor så alla som söker behövs verkligen i vården. Allra mest behov finns det bland annat av Vård av äldre och Distriktssköterska – Avancerad vård i hemmet, säger Margareta Karlsson som är programansvarig för specialistsjuksköterskeprogrammen på Högskolan Väst.
Hon berättar att sett till vad andra högskolor och universitet erbjuder är Högskolan Väst ett av de lärosäten som har flest olika inriktningar. Förra hösten började sammanlagt cirka 130 studenter på de olika inriktningarna och det är lite olika hur många man kan ta in på varje.
– Det är delvis beroende på att tillgången till platser ute i vården för den verksamhetsförlagda utbildningsdelen är begränsad som gör att vi inte kan ta in alla som söker. Men vi fyller inte heller alla platser, bland annat beroende på att det ibland är svårt för vården att ge ledigt till de anställda, säger Margareta Karlsson.
Många kombinerar arbete och studier
Eftersom alla inriktningar erbjuds på både hel- och halvtid så kan den som vill och har möjlighet kombinera arbete och studier.
– Vi har försökt bygga utbildningen för att underlätta för de som jobbar. Och för att kunna erbjuda så många inriktningar som vi gör så samläser vissa kurser över inriktningarna och har även gemensamma föreläsningar.
Palliativ vård är nyast
Den nyaste inriktningen är Palliativ vård (vård i livets slutskede) som endast funnits i 2 år. Här finns en nationell brist som högskolan vill bidra till att möta upp.
– Den finns bara på ett par ställen i Sverige och därför har vi valt att starta denna, också i samråd med vårdverksamheterna som vi har löpande dialog med.
Fyra inriktningar på Campus Västervik
Nytt för hösten 2022 är att fyra av inriktningarna erbjuds på Campus Västervik; distriktssköterska avancerad vård i hemmet, distriktssköterska folkhälsa, intensivvård samt psykiatrisk vård. Detta innebär en utökning av antalet studenter med 25 stycken. Dessa studenter samläser med de studenter som går samma inriktningar i Trollhättan och gör sin verksamhetsförlagda del i Västervik med omnejd.
– Det handlar om att högskolan vill bidra till att även de långt från en högskola ska ges möjlighet att utbilda sig. Att vi ska vara en högskola som sprider kunskap till fler helt enkelt, säger Margareta Karlsson.
Vård av äldre på distans
Ett ytterligare bevis på detta är inriktningen Vård av äldre som sedan ganska många år erbjuds helt på distans i samverkan med fyra andra lärosäten i Sverige. Aktuellt just nu är att högskolan undersöker möjligheterna att erbjuda även Palliativ vård på distans.
– Det skulle göra programmet tillgängligt för ännu fler så i takt med att vi utvecklar distanspedagogiken än mer kan detta bli aktuellt framöver, säger Margareta Karlsson.
Följande inriktningar erbjuds med sista ansökningsdag den 15 mars med start hösten 2022:
- Specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska – avancerad vård i hemmet, 75 hp
- Specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska – folkhälsa, 75 hp
- Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, 60 hp
- Specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård, 60 hp
- Specialistsjuksköterska med inriktning mot palliativ vård, 60 hp
- Specialistsjuksköterska med inriktning mot psykiatrisk vård, 60 hp
- Specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre, 60 hp
- Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot diabetesvård, 60 hp