Intresset är stort från studenter som läser till läkare och sjuksköterskor vid Umeå universitet att rycka in och förstärka sjukvården inför en förväntad ökad belastning på grund av coronaviruset.
Mer än 500 har frivilligt anmält sig.
– Det är fantastiskt roligt att så många studenter ställer upp. Det understryker hur viktigt universitetet är för sjukvårdens kompetensförsörjning i vår del av landet, säger Kristina Lejon, vicedekan med ansvar för utbildning vid Umeå universitets medicinska fakultet.
Spridningen av coronaviruset blir en utmaning för sjukvården även i norra Sverige. Provtagning och vård av coronasmittade kommer att kräva resurser, samtidigt som det inte går att pausa all annan sjukvård som behöver fortgå. Detta i ett läge då även fler bland personalen kan bli tvungna att stanna hemma och det därför kan uppstå risk för brist på personal.
Norra Sveriges regioner har vänt sig till Umeå universitet med en förfrågan om studenter på läkar- och sjuksköterskeprogrammen skulle kunna rycka in vid behov.
Och gensvaret från studenterna är mycket stort. Hittills har över 500 medicin- och sjuksköterskestuderande vid Umeå universitet meddelat att de ställer upp om de behövs. Insatserna kan bestå av att jobba med allt från nattvak till läkarassistenter, beroende på var behoven i vården uppstår och hur långt studenterna har kommit på sin utbildning.
Eftersom Umeå universitet sedan i onsdags helt har gått över till distansundervisning för att minska risken för smitta, filmas föreläsningar och finns tillgängliga på internet även i efterhand. Därmed kan studenterna också disponera sin tid lite friare än i vanliga fall och kan på detta sätt i större utsträckning än annars hoppa in i vården utan att missa studierna.
Att läkar- och sjuksköterskestuderande jobbar extra i sjukvården under lov och ledigheter förekommer även i mer normala fall. Därför finns sedan tidigare inarbetade rutiner hos regionerna för att bedöma vilka arbetsmoment som studenten har kompetens att jobba med, beroende på var i utbildningen hen befinner sig. De rutinerna kommer väl till pass nu när studenter kan behöva rycka in även mitt under terminen.
– Som patient kan man alltid känna sig trygg med att det är kompetenta extra händer man nu kan komma att möta i vården, säger Kristina Lejon.
Hittills har 356 läkarstuderande anmält sig till att rycka in i vården i Region Västerbotten, 14 i Norrbotten, 15 i Västernorrland och 30 i Jämtland Härjedalen. På sjuksköterskesidan har 104 studenter anmält sig i Region Västerbotten och 9 i Västernorrland.