Människor reser gärna längre för att få bra vård
Hem NYHETER Människor reser gärna längre för att få bra vård

Människor reser gärna längre för att få bra vård

Publicerat av: Redaktionen

Fyra av fem personer i södra Sverige tycker att det är bra att vissa operationer endast görs på enstaka sjukhus.

Människor reser gärna längre för att få bra vård 1

Flertalet av invånarna i södra Sverige tycker att landstingen bör samarbeta när det gäller operationer och behandlingar som man gör sällan.

Det framgår av en stor undersökning som är gjord med invånare i Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne.

– Undersökningen visar att människor är beredda att resa längre om det är bra för kvaliteten på den vård de får, säger Fredrik Lennartsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Skåne.

I undersökningen som gjordes i Södra sjukvårdsregionen, det vill säga Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne, har invånare fått svara på frågor om samarbete inom vården. Undersökningen visar att tre av fyra personer i Skåne tycker att man bör samarbeta när det gäller operationer och behandlingar som man behöver genomgå sällan i livet. Två av tre vill se samarbete när man som patient behöver träffa personal med specialistkunskaper.

Framtida utmaningar

Bakgrunden till undersökningen är arbetet med att utveckla samarbetet i södra Sverige för att skapa bättre vård för patienterna. Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar framöver. Befolkningen blir äldre och vi får allt bättre behandlingsmetoder, men resurserna ökar inte i samma utsträckning som behoven. Dessutom råder brist på vissa yrkesgrupper.

– Det är viktigt att vi hjälps åt sjukhusen emellan för att skapa en god och jämlik vård. Alla har rätt att, utifrån sina behov, få tillgång till samma vård oavsett var man bor, säger Rita Jedlert, direktör vid Södra regionvårdsnämndens kansli.

Varannan medborgare har förtroende för sjukhusen i Södra sjukvårdsregionen. Men lika många upplever att vård inte ges på lika villkor. Knappt en av tio tror att sjukvårdens resurser är tillräckliga för att möta medborgarnas behov. Trots det anser fyra av fem att bästa tänkbara vård alltid ska erbjudas, oavsett kostnad. Det kommer givetvis att bli en stor utmaning framöver och det är ytterligare ett tungt argument för ett utökat samarbete landsting och regioner emellan.

Fakta om undersökningen

Över sextusen invånare i Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne har svarat på frågor i undersökningen som genomfördes av Institutet för kvalitetsindikatorer. Svarsfrekvensen var 74 procent.

Läs mer om samarbetet och resultatet från undersökningen på sodrasjukvardsregionen.se – under rubriken Samarbete för bättre vård.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>