MC-ambulans i Falun och Leksand – volontärer utbildas om mödradödlighet
Hem NYHETER MC-ambulans i Falun och Leksand – volontärer utbildas om mödradödlighet

MC-ambulans i Falun och Leksand – volontärer utbildas om mödradödlighet

Publicerat av: Redaktionen

Det kan vara livsfarligt att föda barn om du bor i Burundi.

MC-ambulans i Falun och Leksand – volontärer utbildas om mödradödlighet

På bilden ses det ekipage som tillsammans med en motorcykel bildar MC-ambulansen som räddar mödrars liv i Burundi.

Dåliga vägar och långa avstånd till sjukhusen gör att kvinnor inte får tillgång till förlossningsvård.

Men nu finns en lösning. Specialtillverkade MC-ambulanser kör gravida kvinnor på landsbygden till sjukhus och räddar liv. Den 12-13 april kommer en sådan MC-ambulans synas på vägarna i Falun och Leksand. Initiativtagaren Lars Klingsbo kommer att träffa volontärer och personal på PMU Second Hand för att utbilda i mödradödlighet och inspirera till fortsatt engagemang. Den som vill har möjlighet att provåka MC-ambulans.

– Det är jätteroligt att se vart biståndet vi bidrar till hamnar. Syftet med besöket av MC-ambulansen är att konkret visa våra volontärer, praktikanter och anställda vad vårt arbete leder till. Förhoppningsvis blir de uppmuntrade och motiverade att göra ett ännu bättre arbete och sprida engagemanget i sina kontaktnät även utanför butiken, säger Elin Hegarty, butikschef i PMU Pingstkyrkans Second Hand i Leksand.

Idén om MC-ambulanser kom från svenska ideella föreningen Eezer och stöds av biståndsorganisationen PMU. MC-ambulanserna har specialtillverkade vagnar med bra stötdämpning som ska klara av att säkert transportera gravida kvinnor över Burundis dåliga landsbygdsvägar.

Burundi är ett av de länder i världen där mödradödligheten är väldigt hög. På 100 000 födslar dör 548 kvinnor, vilket kan jämföras med fyra kvinnor i Sverige. Många fler kvinnor får skador, infektioner eller drabbas av handikapp för att de inte fick den vård de behövde vid förlossningen. Om kvinnor får tillgång till vård kan både mammor och barn räddas.

– En väldigt stor del av de kvinnor som ska föda barn i Burundi måste gå till fots. När jag besökte en av klinikerna uppe i bergen i södra Burundi mötte jag en ung mamma som hade värkar. Det var hennes första barn och hon hade gått till fots tre kilometer för att komma till kliniken. Utanför på gårdsplanen stod en ny MC-ambulans. Det kändes skönt att veta att den nyförlösta mamman skulle slippa gå de tre kilometerna hem med sitt barn, säger Lars Klingsbo, PMU:s projektledare och kommunikatör och en av initiativtagarna till Eezer.

Biståndsorganisationen PMU har under många år genomfört olika förebyggande hälsoinsatser för mödravården i Burundi. Transporten till vårdkliniken är nu ett nytt steg i att minska den höga mödradödligheten. Nyligen har det skickats material från Sverige till att bygga ytterligare 50 MC-ambulanser i Burundi.

Besöken i Falun och Leksand är en del av en turné där PMU besöker secondhandbutiker i Sverige för att fortbilda volontärer och anställda kring mödradödlighet kopplat till FN:s globala mål, Agenda 2030. De timmar av hårt arbete som alla secondhandvolontärer gett för butikerna har stor betydelse för det arbete som PMU kan genomföra ute i världen för att hjälpa utsatta människor. MC-ambulansen är ett tydligt exempel på det.

Program för besök i Falun 8 april:
Kl 10-11: Volontärsträff PMU Second Hand Ingarvet, Falun
Övrig tid under dagen: Möjlighet för intervjuer, provåkning och träff med media

Program för besök i Leksand 9 april:
Kl 10-12: Volontärsträff och tipsrunda på PMU Pingstkyrkans Second Hand Leksand
Övrig tid under dagen: Möjlighet för intervjuer, provåkning och träff med media

Det finns möjlighet för media att provåka MC-ambulansen och göra intervjuer på plats. Media är också välkomna att vara med på någon av volontärsträffarna om så önskas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>