Stockholm först ut med screening av lungcancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD Stockholm först ut med lungcancerscreening

Stockholm först ut med lungcancerscreening

Publicerat av: Redaktionen

Att man tidigt upptäcker lungcancer och snabbt kan sätta in behandling, är helt avgörande för om man överlever.

Region Stockholm blir först ut i landet med en pilotstudie där man ska screena 1000 rökande kvinnor för att upptäcka lungcancer.

Man kan ha lungcancer i flera år utan att veta om det.

Symptomen visar sig ofta först när sjukdomen är långt gången. Därför är prognosen vid lungcancer sämre jämfört med många andra cancerformer. Att tidigt upptäcka lungcancer är helt avgörande för om man ska överleva.

I augusti påbörjas en pilotstudie vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna där man under en tvåårsperiod ska screena 1000 rökande kvinnor med datortomografi för att fånga lungcancer på ett tidigt stadie. Kvinnorna är mellan 55 och 74 år och syftet med studien är att visa att det praktiskt går att genomföra lungcancerscreening i riskgrupper och därmed rädda liv.
– Vi har högre dödlighet i lungcancer hos kvinnor i regionen. Tidig upptäckt innebär i förlängningen snabbare insats och mindre krävande behandling, vilket ökar överlevnadschanserna. Vetenskapligt vet vi att screening räddar liv, forskning visar att framför allt kvinnor skulle ha nytta av lungcancerscreening, säger Désirée Pethrus, vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm.

Tidigare alliansen KD, M, L, C i Region Stockholm initierade pilotprojektet för lungcancerscreening redan i september 2018. Men uppstarten drog ut på tiden.

– Screening för lungcancer är en stor apparat med många aktörer. Dessutom har pandemin orsakat förseningar, säger Désirée Pethrus.

Stockholm först ut med screening av lungcancerStudien görs på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, men patienterna kommer från Södersjukhusets upptagningsområde. En slutrapport planeras till 2025, men projektet kommer att utvärderas löpande.
– Vi hoppas att detta ska leda till ett nationellt införande och att screeningen ska bidra till att vi räddar liv, säger Désirée Pethrus.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>