Hem NYHETER MedAustron har använt RayStation för en första patientbehandling med koljoner

MedAustron har använt RayStation för en första patientbehandling med koljoner

Publicerat av: Redaktionen

MedAustron, ett ledande österrikiskt center specialiserat på partikelbehandlingar och forskning, har behandlat sin första patient med koljoner.

MedAustron har använt RayStation för en första patientbehandling med koljoner 3Behandlingen skedde den 2 juli, på en patient med körtelcancer på vänstra örat. MedAustron är nu ett av endast sex center världen över som erbjuder både proton- och koljonsbehandlingar.

Centret började behandla patienter 2016 och har använt RayStation för protonbehandlingar sedan dess. MedAustron var den första RaySearchkunden att inkludera koljonsplanering i sin RayStation-installation. Centrets förmåga att behandla med koljoner möjliggörs av en unik partikelaccelerator som har utvecklats i nära samarbete med CERN. Installationen inkluderar fyra strålrum, av vilka tre används för patientbehandlingar och ett för enbart forskning.

Alla fyra är utrustade med ett robotpositioneringssystem och positionsverifieringssystem.

Nyligen beslutade MedAustron att ersätta alla andra onkologisystem för att enbart använda mjukvara från RaySearch. Centret beställde onkologiinformationssystemet RayCare, behandlingsstyrsystemet RayCommand* och utökade sin RayStation-installation. Ordern är den största hittills för RaySearch och kommer att innebära en heltäckande mjukvaruuppsättning för EBG MedAustron GmbH and MedAustron International GmbH.

Markus Stock, chef för medicinsk fysik på MedAustron, säger:

”Vi kan stolt meddela att vår första patientbehandling med koljoner har ägt rum, och att den var framgångsrik. Vårt center började med protonbehandlingar i slutet av 2016, och inledningsvis fokuserade vi på en ökad funktionalitet inom användningsområdet. Under det senaste året har vi äntligen kunnat fokusera på kommissionering för koljoner. Vi teamade tidigt upp med RaySearch för att främja koljonsstrålbehandling i RayStation, detta under en tid när det inte fanns något kommersiellt system med den kapaciteten på den europeiska marknaden. Med möjligheten att kunna behandla med koljoner i RayStation, har vi nu alla möjligheter att harmonisera vårt koljonsbehandlings-koncept i linje med internationella protokoll.”

Johan Löf, grundare och VD för RaySearch, säger:

”Vi är stolta över vårt samarbete med MedAustron och det är glädjande att få uppleva den första koljonsbehandlingen. Både MedAustron och RaySearch går i bräschen för att utveckla avancerad teknologi till nytta för patienterna. Tillsammans kan vi förbättra cancervårdens möjligheter.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>