Medeon-stipendiet på 50 000 kronor tilldelas Emily Sonestedt på LUDC
Hem NYHETERFORSKNING Medeon-stipendiet på 50 000 kronor tilldelas Emily Sonestedt på Lunds universitets diabetescentrum

Medeon-stipendiet på 50 000 kronor tilldelas Emily Sonestedt på Lunds universitets diabetescentrum

Publicerat av: Redaktionen

Tisdagen den 23 november med start kl 17.00 delar vi ut det elfte Medeonstipendiet på Malmö Rådhus till en lovande forskare.

Den här gången är det Emily Sonestedt PhD, biträdande universitetslektor som får ta emot stipendiet.

Det är forskningsparken Medeon Science Park & Incubator som i samverkan med LUDC– Lunds universitets diabetescentrum och Moll Wendén Advokatbyrå som står bakom stipendiet.

Emily Sonestedt är en internationellt etablerad forskare och efterfrågad för arbete i nationella expertgrupper. Hon utforskar hur ärftliga faktorer och kosten samspelar vid fetma, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Hennes forskning fokuserar främst på hur kolhydratkvalitet och sockerkonsumtion påverkar hälsan

Motiveringen lyder enligt följande:

”PhD, Biträdande universitetslektor Emily Sonestedt tilldelas 2021 års Medeon-stipendium för att hennes forskning i framtiden kommer ge underlag till mer träffsäker och individanpassad rådgivning för att minska risken för vällevnadssjukdomar”

Medeon-stipendiet på 50 000 kronor tilldelas Emily Sonestedt på LUDC

Emily Sonestedt

Diabetes är en tickande bomb, en folksjukdom, som ökar i hela världen. En av nio svenskar har diabetes eller är i riskzonen att drabbas. Typ 2-diabetes, livsstilsrelaterad, ökar kraftigt samtidigt som Sverige är ett av de länder med högst antal insjuknande i typ 1-diabetes, som är en autoimmun sjukdom.

Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen. Även FN är med i arbetet.

Under Rådhusmiddagen får vi bland annat lyssna på Medeonstipendiaten Emily Sonestedts föreläsning ”Kan salivens sammansättning påverka effekten av det vi äter?”

Hon är PhD, biträdande universitetslektor vid Nutritionsepidemologi, Lunds universitet.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>