Sjuksköterskor med ny certifiering kortar köer på Skånes universitetssjukhus
Hem UNDERSÖKNING Två sjuksköterskor med ny certifiering kortar köer på Skånes universitetssjukhus

Två sjuksköterskor med ny certifiering kortar köer på Skånes universitetssjukhus

Publicerat av: Redaktionen

Två sjuksköterskor på Skånes universitetssjukhus är först i Sverige med att bli certifierade för 3D-ultraljudsundersökning av bäckenbotten.

Tack vare certifieringen kan sjuksköterskorna avlasta läkarnas arbete.

På kort tid har de två år långa väntetiderna för en undersökning nu kortats till tre månader.

– Det känns väldigt bra att patienter med svåra bäckenbottenproblem nu snabbare kan få hjälp, konstaterar Sara Strandberg, sjuksköterska på Bäckenbottencentrum kirurgi i Malmö som tillsammans med kollegan Mari Dahlberg är först i landet med specialistcertifieringen.

Fler söker hjälp
De senaste åren har antalet patienter som söker hjälp på grund av avföringsinkontinens ökat. Det är problem som oftast uppkommer i samband med förlossning eller på grund av ålder. Hit kommer också patienter med andra bäckenbottenbesvär.
– Vi tror inte att antalet sjukdomsfall ökat. Däremot tror vi att de tabun som tidigare funnits kring de här problemen börjar försvinna. Många äldre kvinnor har haft sina problem länge och har skämts för att berätta om att de inte kan kontrollera avföring eller gaser. Samtidigt som yngre kvinnor numera vet vart de ska vända sig för att få hjälp efter en förlossning, berättar docent och överläkare Louis Banka Johnson på Bäckenbottencentrum kirurgi.

Ser helheten
Sjuksköterskor med ny certifiering kortar köer på Skånes universitetssjukhusBäckenbottencentrum kirurgi i Malmö är ledande inom området och tar emot patienter från hela Södra sjukvårdsregionen. Sedan femton år undersöks patienternas bäckenbotten med 3D-ultraljud. Tekniken gör det möjligt att kartlägga hela bäckenbotten och upptäcka problem från slidan, urinblåsan, mellangården och ändtarmen.
– Vi ser till helheten. Ingen patient går härifrån utan en vårdplan. En del behöver operation, men de allra flesta får annan medicinsk behandling som hjälper dem till en bättre livskvalitet, berättar Mari Dahlberg.

Samtidigt ger undersökningen patienten en bättre förståelse för vad som orsakar deras problem.
– Det ökar motivationen att följa de råd och behandlingsalternativ som vi föreslår.

Kortar köerna

Det krävs både expertkunskap och lång erfarenhet för att göra 3D-ultraljudsundersökningar. När allt fler patienter sökte vård, växte köerna. Lösningen blev att låta mottagningens två sjuksköterskor med specialistkompetens som bäckenbottenterapeuter utföra undersökningarna.
– Det gör att vi nu kan ta emot fler patienter. Resultatet av undersökningarna är ovärderligt när vi sätter en diagnos. Men eftersom vi själva inte längre behöver utföra alla undersökningar, kan vi ta emot fler patienter och hålla nere väntetiderna, berättar Marianne Starck, överläkare på Bäckenbottencentrum som de senaste åren lärt ut tekniken till enhetens två specialistsjuksköterskor, men även till många andra sjukhus i landet.

Fakta
– Certifieringen har utformats av experter på Skånes universitetssjukhus i nära samarbete med Emilia Rotstein, specialistläkare i gynekologi från Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
– Planen är att fler sjuksköterskor, barnmorskor och sjukgymnaster i landet ska få certifiering för att utföra 3D-ultraljudsundersökningar av bäckenbotten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>