Fujitsu World Tour 2017  ”Tema: Digitalisering”
Hem EVENEMANG Fujitsu World Tour 2017 ”Tema: Digitalisering”

Fujitsu World Tour 2017 ”Tema: Digitalisering”

Publicerat av: Redaktionen

 IT-Hälsa besökte Fujitsu World Tour 2017 när den mellanlandade i Stockholm. Totalt omfattar den inte mindre än ett 20-tal besök i städer runt om i världen. Mer än 20 000 människor förväntas att besöka denna gigant till Road Show.

Fujitsu World Tour 2017 ”Tema: Digitalisering” 1

Karin Schreil, VD för Fujitsu i Sverige

Karin Schreil som är VD för Fujitsu i Sverige samt Norden hälsade alla deltagare välkomna. Den stora konferenssalen i Aula Medica vid Karolinska Institutet var nästan full. Att alla vi deltagare skulle bli en del av dagen stod klart efter att Karin hade förklarat att den device som fanns placerad på varje plats var en del av helhetsupplevelsen. Vi hade alla fått varsin mentometer. Med denna i handen kunde samtliga deltagare delta fullt ut i eventet genom att svara på de frågeställningar som presenterades under dagen. Interaktivitet var ordet!

Karin berättade bl.a. om en undersökning som gjorts bland svenska företagsledare. Den visar på att digitaliseringens framfart innebär att omkring 60 % av dagens svenska organisationer inte kommer att finnas kvar i sin nuvarande form år 2021. Det är m.a.o. ord om 5 år!

För att understryka allvaret in den profetian visar andra undersökningar på att endast 21 % av de tillfrågade tror att deras företagsledning aktivt driver frågan om digitalisering och dess följder.

Trygghet på ålderns höst

Även om det låter en smula dystert att alla inte är fullt förberedda kan vi ändå glädjas åt att utvecklingen innebär många positiva saker. Digitaliseringen ger oss flera nya möjligheter. Karin nämner som exempel att sensorer i äldres hem möjliggör att de kan bo hemma längre när tekniken övervakar eventuella riskscenarios såsom en bortglömd och påslagen hushållsapparat eller en fallolycka i hemmet.

Karin Schreil avslutade med att stolt och ödmjukt informera om att Fujitsu har funnits med i sammanställningen över ”Worlds Most Admirable Companies” de senaste 5 år.

Digital hälsovård

Näste talare var Dr Joseph Reger som är Chief Technology Officer på Fujitsu. Här fick vi en inblick i en annan del av sjukvården, nämligen den psykosociala. Enligt Dr Joseph kan den digitala tekniken med 95 % säkerhet förutspå depressioner lika bra som ett team bestående av 8 specialister och detta på en bråkdel av den tid det tar för specialisterna att ställa samma prognos. Depressioner i olika former kostar sjukvården och samhället stora belopp varje år. Vinsten med dessa digitala lösningar ligger givetvis hos såväl vårdgivare som hos vårdtagare. Om vi kan förflytta insatserna från vårdande till förebyggande har vi kommit en bra bit på vägen mot en effektivare och mänskligare sjukvård, fastslår Dr. Joseph Reger.

En glömd dator är en glömd dator

Rebecca Ihrfors, som är CIO på Försvarets Materielverk (FMV), höll ett intressant föredrag om hur de arbetar med de digitala utmaningarna. I FMV:s verksamhet är det en ständig balansgång mellan att ta till sig de nya möjligheter som digitaliseringen innebär och säkerhetsaspekterna som följer med denna innovation. Förutom denna utmaning har man på FMV en systemkarta som innebär att, för att använda Rebeccas egnas ord, ”en stridsvagn flödar genom flera plattformar”. För att lösa denna situation arbetar man Agilt och strävar efter att komma in tidigt i frågeställningarna.

Jag tror att vi upplevs som ”Nej-sägare” när vi driver säkerhetsfrågorna i vår organisation men med utbildning av vår personal hoppas jag att vi kan vinna en förståelse för vikten av att vi agerar med säkerheten i främsta ledet, avslutar Rebecca.

Vi lever i en unikt framgångsrik period

Fujitsus World Tour 2017 avslutades, förutom mingel, med att Carl Bildt intog scenen. Han inledde med att informera oss om att vi faktiskt lever i en ganska unik period i mänsklighetens historia. Bortsett från alla tragiska händelser i vår omvärld menar han att det senaste kvartsseklet har världens mänsklighet fått uppleva att fattigheten och barnadödligheten har gått ner i ett globalt perspektiv. Faktum är att det senaste kvartsseklet är det ”bästa” hittills för mänskligheten, enligt Carl Bildt. Inom en 5-årsperiod kommer 90 % av jordens befolkning att ha en bättre täckning av Internet än vad Västeuropa har idag! Detta faktum kommer att innebära otroligt mycket, inte minst politiskt! Medborgare som idag har en liten insyn i vad som händer i det egna landet kommer att kunna få en sannare och tydligare bild av det politiska spel som kanske förekommer.

Carl Bildt sade också att snittåldern på prenumeranter av papperstidningar stiger konstant. Den yngre generationen tar till sig nyheter via digitala kanaler. Politiker, även Carl, använder sig av t.ex. Twitter och kommunicerar med medborgarna direkt. Detta kommer att ställa stora krav på vår förmåga att vara källkritiska när vi på olika sätt nås av nyheter från flera håll.

Vill få bort rädslan

Vi fick möjligheten att få ett exklusivt samtal med Karin Schreil och vi frågade henne då vad hon såg som huvudmålet med Fujitsu World Tour 2017?

Vi vill visa på alla möjligheter som den nya tekniken ger oss och våra kunder. Att kunna finnas med och vara en naturlig del av våra kunders resa mot en digitalisering av deras verksamheter. Att hjälpa till att ta bort den rädsla som ibland kan finnas för de tekniska möjligheterna. Vi vill även bidra till fler klimatsmarta lösningar, avslutar Karin innan vi skiljs åt för denna gång.

Vi ser redan fram emot Fujitsu World Tour 2018!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>