Microsoft presenterar säkra samarbetslösningar under vårdkonferensen HIMSS
Hem NYHETER Microsoft presenterar säkra samarbetslösningar under vårdkonferensen HIMSS

Microsoft presenterar säkra samarbetslösningar under vårdkonferensen HIMSS

Publicerat av: Redaktionen

Med ökande vårdkostnader, en åldrande befolkning, utmaningar runt interoperabilitet och föråldrade arbetsflöden står sjukvården inför en rad utmaningar.

Microsoft presenterar säkra samarbetslösningar under vårdkonferensen HIMSS 2Samtidigt lever vi i en tid där det finns stor potential för att modern teknik kan frigöra tid och resurser i vården. Detta så att den kan läggas på att öka kvaliteten, minska väntetiderna samt att förbättra värdet för patienterna.

Microsoft arbetar för att stötta utvecklingen av sjukvården med hjälp av ny teknik i syfte att möjliggöra en mer person-centrerad vård. Detta görs bland annat genom att sammanföra molnet och artificiell intelligens för att lättare kunna stötta vid att fastställa symptom och skapa en mer effektiv vårdkontinutet.

– Med hjälp av artificiell intelligens skapas nya möjligheter för att enklare upptäcka och förebygga sjukdomar. Patienter får vård i rätt tid och dessutom blir belastningen på vården mindre, säger Mathias Ekman, affärsutvecklare hälso- och sjukvård på Microsoft.

Mellan den 11–15 februari 2019, genomförs konferensen Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS) i Orlando i USA, som är en ledande konferens inom teknisk sjukvård i USA. Microsofts hälso- och sjukvårdsexperter kommer att vara på plats för att ta visa upp det arbete som pågår för att förbättra och effektivisera sjukvården.

Microsofts fokusområden under konferensen är:

Säkerhet inom vårddata och vårdsystem i molnet
Stöd för sjukvårdspersonal att kunna leverera bästa möjliga vård
Främjandet av ökad precisionsmedicin

Microsoft kommer även att presentera en rad olika innovationer i arbetet för att stötta sjukvårdsorganisationer:

  • Azure API för FHIR: En tjänst som hjälper hälso- och sjukvårdsorganisationer att enklare sammankoppla system, tyda och dela data i molnet och göra den tillgänglig.
  • Microsoft 365 för hälsovårdsorganisationer: Nya möjligheter i Microsoft Teams som gör det möjligt för vårdpersonal att kommunicera och samarbeta på ett säkert och effektivt sätt.
  • Microsoft Healthcare Bot:En tjänst som hjälper hälso- och sjukvårdsorganisationer att bygga och distribuera AI-drivna, virtuella hälsoassistenter och chatbotar med god regelefterlevnad.

Anslut vårddata och vårdsystem på ett säkert sätt

All sjukvårdsdata bör vara lättillgänglig utan att tumma på säkerhet och privat sekretess. Vid exempelvis en hjärtattack är tillgång till personens sjukvårdshistorik essentiell. Sjukvårdspersonal behöver därför patientdokumentation från tidigare sjukhusbesök, information om medicinering och om eventuella allergier. Tyvärr så är den typen av information ofta dokumenterad i olika system med bristfällig integration.

Med tjänsten Azure API för FHIR skapas möjligheten att enklare sammankoppla system där informationen är lagrad och säkerställa att andra delar av vården eller andra vårdgivare kan ges tillgång till informationen.

Nya möjligheter för sjukvården med Teams

Microsoft arbetar intensivt med att säkerställa att hälso- och sjukvårdsorganisationer inte behöver kompromissa med användarvänlighet och regelefterlevnad i sina kommunikationsverktyg. Under mässan presenterar Microsoft ny funktionalitet i Teams, en säker hub som gör det möjligt för vårdpersonal att säkrare kommunicera, samarbeta och få tillgång till patientinformation.

Den nya funktionaliteten gör att vårdpersonal säkert, smidigt och fullt lagligt kan dela patientinformation kollegor emellan. Ärenden som är akuta och måste behandlas snabbt kommer att kunna skickas med olika prioritet.

Microsoft Healthcare Bot

Microsofts nya tjänst Healthcare Bot ger hälso- och sjukvårdsorganisationer möjlighet att bygga och distribuera virtuella hälsoassistenter och chatbotar som följer regelefterlevnad direkt vid uppstart. Tjänsten integrerar medicinskt innehåll med termologi som gör att boten kan utläsa information kring symptom, medicin och sjukvårdsprocedurer. Boten kan därmed personifiera vården för patienter på ett helt nytt sätt. Microsoft Healthcare Bot har även inbyggd kontextuell intelligens för att hantera vårdavbrott, upptäcka mänskliga fel och analysera komplexa medicinska frågor. Tjänsten finns tillgänglig på Azure Marketplace.

Ett nära samarbete med experter

Att utveckla tekniska lösningar inom sjukvård är inget Microsoft sköter på egen hand, det sker i nära samarbete med experter, forskare och vårdpersonal. Microsofts ambition är inte heller att vara vårdgivare. Microsoft vill finnas som stöd och skapa nya möjligheter för sjuk- och hälsoorganisationer och vårdpersonal, så att de kan utföra bästa möjliga vård för människor som är i behov av det.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>