Migrändrabbade svenskar får tillgång till nyligen EU-godkänd medicin via banbrytande internettjänst
Hem NYHETER Migrändrabbade svenskar får tillgång till nyligen EU-godkänd medicin via banbrytande internettjänst

Migrändrabbade svenskar får tillgång till nyligen EU-godkänd medicin via banbrytande internettjänst

Publicerat av: Redaktionen

Migrändrabbade svenskar får tillgång till EU-godkänd migränmedicin via internettjänst redan nu, trots att det kan dröja månader innan den finns i svenska apotek

Migrändrabbade svenskar får tillgång till nyligen EU-godkänd medicin via banbrytande internettjänst 1

CEO and cofounder Sjaak Vink

”Tack vare den nya internettjänsten slipper jag vänta på de juridiska och logistiska processer som krävs innan den finns tillgänglig i Sverige. Det betyder enormt mycket för mig och min familj. Innan var jag redo att resa utomlands för att hämta den så snart myndigheterna godkänt den”. /Alexandra Dahlström

TheSocialMedwork meddelar att trots att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) godkände migränmedicinen Aimovig (erenumab) den 30 juli i år kommer det potentiellt att dröja flera månader innan migrändrabbade patienter kan få tillgång till medicinen i svenska apotek. Orsaken är de marknads- och logistikrelaterade processer som Läkemedelsverket behöver genomföra. Tack vare startupbolaget TheSocialMedwork slipper dock svenska migränpatienter vänta på medicinen så länge då företaget ser till att medicinen redan nu finns tillgänglig via nätet – helt i linje med alla juridiska regler.

Svenska Alexandra Dahlström har lidit av svår migrän i 30 år och hon har dessutom blivit sämre och sämre över tid.

Migränen har gått över till att bli kronisk och hon har provat i princip alla behandlingsmöjligheter som finns för att kunna hantera migränskukdomen, men har inte fått tillräcklig lindring. Först när hon 2014-2015 deltog i en studie som administrerades av Neuro Center i Stockholm blev hon medveten om Aimovig, ett alternativ som kraftigt förbättrade hennes situation. Sedan dess har Alexandra väntat på att läkemedlet skulle bli godkänt och tillgängligt i Sverige.

– Tack vare den nya internettjänsten slipper jag vänta på de juridiska och logistiska processer som krävs innan medicinen finns tillgänglig i Sverige. Det betyder enormt mycket för mig och min familj. Innan var jag redo att resa utomlands för att hämta den så snart myndigheterna godkänt den. Min migrän har under åratal allvarligt påverkat både mig och min familjs möjligheter till ett normalt liv. Efter att ha deltagit i studien i Uppsala fick jag tillbaka hoppet när jag insåg att en medicin som kunde hjälpa mig äntligen var på gång, säger Alexandra Dahlström.

Sedan dess har Alexandra väntat på att de processer som krävs för att läkemedlet skulle bli tillgängligt i Sverige. Nu när det har godkänts av EMA har en milstolpe nåtts. Dock är det osäkert hur länge det dröjer innan läkemedlet finns tillgängligt i svenska apotek. Det är inte ovanligt att det dröjer många månader. Tack vare att TheSocialMedwork tar hand om alla nödvändiga juridiska och logistiska processer, slipper dock Alexandra vänta mer. Med ett recept från sin läkare kan hon beställa läkemedlet redan nu.

– Via en Facebookgrupp för migrändrabbade fick jag tips om TheSocialMedwork. För min del innebär det att jag slipper vänta ytterligare på att förbättra min livskvalitet, säger Alexandra Dahlström. Då jag redan deltagit i utvecklingsstudien av läkemedlet vet jag att det fungerar för mig, så just nu känns underbart både för min egen del och för min familjs del. Det är svårt att beskriva det lidande som migrändrabbade och våra anhöriga går igenom, och allt som kan minimera detta lidande är fantastiskt.

TheSocialMedwork hjälper människor att få tillgång till godkända mediciner redan idag.

Därmed elimineras det tidsglapp som ofta uppgår till flera månader från det att en välrenommerad instans har godkänt ett läkemedel till dess läkemedlet finns tillgängligt för svenska patienter. Undersökningar visar att detta tidsglapp ibland uppgår till 24 månader inom EU. TheSocialMedwork är en unik plattform inom sjukvårdssektorn som tillgängliggör receptbelagda mediciner före de finns allmänt tillgängliga. Företaget fokus ligger på mediciner mot livshotande eller kraftigt funktionsnedsättande sjukdomar.

– Människor som lider av migrän har utstått ett enorm lidande på grund av att befintliga behandlingar alltför länge inte varit tillräckligt effektiva, säger Sjaak Vink, grundare av TheSocialMedwork. Denna nya medicin är enligt EMA-studierna ett verkligt genombrott som borde vara tillgängligt för alla. Tidsfördröjningar mellan globalt godkännande och tillgänglighet kan uppgå till månader eller till och med år. Ingen ska behöva lida på grund av krånglig byråkrati.

Erenumab godkändes redan 17 maj av USA:s motsvarighet till EMA, the U.S. Food and Drug Administration, av Swissmedic den 13 juli, och av TGA, Australien den 3 juli 2018. TheSocialMedwork har fått tusentals intresserade efter FDA:s godkännande. Erenumab (Aimovig) är en av 60 nyligen godkända mediciner som TheSocialMedwork kan tillhandahålla innan medicinerna finns tillgängliga i svenska apotek. Bland de 60 medicinerna är Enumerab (Aimovig) den mest efterfrågade medicinen av svenska patienter.

– Vi strävar efter att göra erenumab, och alla andra innovativa behandlingar, tillgängliga för alla patienter över hela världen, säger Sjaak Vink. För oss är en så god hälsa som möjligt den mest grundläggande mänskliga rättigheten och vi vill göra allt vi kan för att det ska bli verklighet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>