Hem NYHETERFORSKNING Miljonbelopp till sepsisforskning på Högskolan från KK-stiftelsen

Miljonbelopp till sepsisforskning på Högskolan från KK-stiftelsen

Publicerat av: Redaktionen

Forskningsprojektet Framtida diagnostik av sepsis på Högskolan i Skövde har fått 2,6 miljoner av KK-stiftelsen.

Miljonbelopp till sepsisforskning på Högskolan från KK-stiftelsen 3– Det är jättekul och betyder givetvis väldigt mycket för vår fortsatta forskning eftersom vi nu kan bygga vidare på våra tidigare resultat från sepsisforskningen, säger Anna-Karin Pernestig, forskare och lektor i biovetenskap.

På Högskolan i Skövde pågår flera forskningsprojekt kring sepsis, även kallat blodförgiftning. Ett av dem är Framtida diagnostik av sepsis – miRSeps. Ett projekt som nu beviljats drygt 2,6 miljoner kronor av KK-stiftelsen. Sepsis är ett livshotande tillstånd som uppträder som kroppens svar på en infektion. Tillståndet uppstår vanligen väldigt snabbt, ibland bara på några få timmar. Det är dock ofta svårt att ställa diagnos. Det beror på att symptomen är diffusa och kan vara svåra att skilja från andra tillstånd såsom influensa eller matförgiftning.

– Mortaliteten är hög och sepsis dödar faktisk lika många människor som HIV, bröstcancer och prostatacancer gör tillsammans, konstaterar Diana Tilevik, forskare och lektor i systembiologi.

Projekt med flera samarbetspartners

Skövdeforskarna hoppas nu att hitta metoder för att i ett tidigare skede kunna diagnostisera sepsis och därmed minska dödligheten. Varje timmes fördröjning av diagnostisering och därmed antibiotikabehandling ökar nämligen risken för dödsfall.

– I tidigare forskningsprojekt har vi utvecklat presumtiva multimarkörpaneler med potential att identifiera patienter med bakteriellt orsakad sepsis. Dessa multimarkörpaneler består av olika kombinationer av biologiska och kliniska markörer. I det nya projektet kommer vi att validera dessa multimarkörpaneler genom att analysera ytterligare patientprover med ny qPCR-teknik som har en mycket hög analytisk känslighet samt utveckla kvalitetskontroller för vår multimarkörpanel, förklarar de båda forskarna.

Projektet på Högskolan i Skövde kommer att genomföras i nära samarbete mellan Skaraborgs sjukhus, det kliniska laboratoriet på Skaraborgs sjukhus Unilabs AB, TATAA Biocenter AB och QIAGEN AB. Även representanter från Svenska Institutet för Standarder och Chalmers Innovationskontor deltar i projektet. Projektet är planerat för en period om tre år (2020-2022) till en totalkostnad om 4,8 miljoner varav 2,6 miljoner finansieras av KK-stiftelsen.

Många olika forskningsområden

KK-stiftelsen har beviljat medel till 26 forskningsprojekt som genomförs i samverkan mellan högskola och näringsliv. De olika projekten får dela på totalt 105 miljoner kronor. Projekten är inom vitt skilda områden, allt från återvinning av energi till hållbar vattenförvaltning och behandling av sjukdomar. Näringslivet medverkar i projekten med framför allt arbete, men även utrustning till ett värde som motsvarar stiftelsens anslag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>