Hem NYHETER Mimecast: Coronavaccinet kan försenas av cyberkriminella

Mimecast: Coronavaccinet kan försenas av cyberkriminella

Publicerat av: Redaktionen

Människor runt om i världen ser fram emot att snart få ta del av det godkända vaccinet mot Covid-19.

Mimecast: Coronavaccinet kan försenas av cyberkriminella 3Leveranserna av vaccinet kan dock komma att försenas av cyberbrottslingar som attackerar försörjningskedjorna, varnar IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

Ett vaccin mot Covid-19 står för dörren i många länder och städer runt om i världen. Dock kan väntetiden på flera håll bli betydligt längre än nödvändigt, då cyberbrottslingar sannolikt kommer att ge sig på försörjningskedjorna, varnar IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

”Med tanke på vaccinets stora betydelse är det sannolikt att vi kommer se riktade cyberattacker mot försörjningskedjan, vilket vi har sett flera exempel på det gångna året,” säger Carl Wearn, chef för E-crime på Mimecast.

Enligt Mimecast är det särskilt mot transportföretag och logistikcentra som attackerna riktas. Det kan vara t ex till exempel ransomware-attacker, som i värsta fall kan förlama ett företags IT-infrastruktur. Vid dessa attacker är de utsatta dessutom extra motiverade att betala höga lösensummor för att känsliga data och filer inte ska hamna i orätta händer, vilket kan bli extremt kostsamt för organisationer.

”Ransomware-attacker mot ett logistikcenter som specialiserat sig på kylförvaring rapporterades nyligen om i amerikanska medier. Samtidigt visar de senaste rapporterna att en och samma nation specifikt har angripit minst sex globala vaccinrelaterade organisationer sedan augusti. Organisationer som verkar i dessa branscher måste vara oerhört medvetna om att de löper större risk än andra att utsättas för cyberattacker,” säger Carl Wearn.

Över en miljon angrepp i år

Logistikföretag har generellt sett drabbats hårt av cyberattacker under 2020. Från januari till november har över 1 000 000 cyberattacker riktats mot logistikföretag i Europa. Faktum är att logistikbranschen var den enda där Mimecast noterade en ökning av antalet attacker från vecka till vecka under pandemins första 100 dagar.

Cyberbrottslingarna har hittills lockats av logistikbranschens kritiska infrastruktur när det kommer till att leverera medicinsk utrustning till sjukhus, samtidigt som e-handeln har fått ett uppsving under coronakrisen och satt branschen under hårt tryck.

Attackerna utförs ofta i form av ransomware, där cyberbrottslingar utger sig för att vara potentiella kunder, leverantörer eller partners. Mimecast rekommenderar därför logistikföretag att vara extra vaksamma och grundligt granska intressenter innan de besvarar förfrågningar.

Samtidigt är det viktigt att upplysa företagets anställda om att använda unika lösenord och inte klicka på länkar eller hämta bilagor i e-postmeddelanden från misstänkta avsändare.

Här är 8 tips på hur du kan skydda ditt företag:

  1. Kontrollera och få bekräftelse på ändringar i leverantörernas bankinformation.
  2. Kontrollera personligen med huvudkontoret för att bekräfta förfrågningars pålitlighet. Lita aldrig på förfrågningar som enbart kommer via e-post, fax eller oönskade telefonsamtal.
  3. Se till att du har strikta och tydliga riktlinjer för åtkomstkontroll från mjukvara och program.
  4. Säkerställ att företagets alla datorer kör säkerhetsprogram som är helt uppdaterade.
  5. Utbilda och varna anställda om faran med att klicka på länkar i e-postmeddelanden och hämta misstänkta bilagor från okända källor.
  6. Använd tvåfaktorautentisering när det är möjligt.
  7. Se till att användarna har unika och komplexa lösenord.
  8.  Håll koll på aktuell information och uppdateringar från välkända offentliga säkerhetsmyndigheter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>