Hem NYHETERFORSKNING Mindre socker och rött kött – men många har inte ändrat kosten alls

Mindre socker och rött kött – men många har inte ändrat kosten alls

Publicerat av: Redaktionen

Den koständring som flest svenskar, 28 procent, har gjort det senaste året är att minska på sockret.

Mindre socker och rött kött – men många har inte ändrat kosten alls 3

Var fjärde, 23 procent, äter mindre kött och 26 procent äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare, 35 procent, inte gjort några koständringar alls. Det visar en färsk undersökning från föreningen Frisk mat, genomförd av YouGov.

– Det går åt rätt håll! Mindre socker och mindre rött kött, samt mer frukt och grönt är precis vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar för en bättre hälsa. Samtidigt har många inte ändrat sin kost alls, vilket är oroväckande eftersom många tyvärr äter för ohälsosamt. Enligt Socialstyrelsen har en fjärdedel av alla svenskar så dåliga matvanor att de riskerar att bli sjuka och dö i förtid, säger Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande i den ideella föreningen Frisk mat .

Enligt undersökningen är det sockret som flest äter mindre av det senaste året. Det svarar 28
procent. Följt av 26 procent som äter mer grönsaker. På tredje plats kommer
köttkonsumtionen, då 23 procent uppger att de minskat på den. Betydligt fler kvinnor än män
svarar detta, 28 procent jämfört med 18 procent. Var femte person, 18 procent, uppger att de
äter mer frukt. 17 procent menar också att de lagar mer mat från grunden och 15 procent äter
mer nötter och frön.

Näringsrik mat i offentliga verksamheter viktigt

Undersökningen visar också att många, 35 procent, inte har ändrat sin kost alls. Enligt
Livsmedelsverket kan låg inkomst och låg utbildning kopplas till mer ohälsosamma matvanor.

– I Sverige har vi en unik möjlighet att främja folkhälsan och utjämna de socioekonomiska
olikheterna inom kost och hälsa tack vare den skattefinansierade maten. Om maten på skolor,
sjukhus och i omsorgen är näringsrik och aptitlig så föregår den med gott exempel på och
utbildar samtidigt i vad som är bra mat. På många håll i landet är kvalitén på maten god, men
varierar tyvärr mycket beroende på vart man bor, säger Anna Lindelöw Mannheimer.

Frisk mat är ett initiativ från Food Pharmacy som startades med uppropet #sjukmat i januari
2018. I september samma år bildades sedan den fristående ideella föreningen Frisk mat .
Föreningen arbetar för att den skattefinansierade maten inom vård, skola och omsorg ska vara
näringsrik och aptitlig, oavsett var man bor eller vilken socioekonomisk bakgrund man har.

Fakta: Folkhälsomyndighetens rekommendationer för en bättre hälsa
Följande kortfattade råd om hälsosamma matvanor eller hälsosam konsumtion gäller för
friska vuxna:
● Ät mer frukt och grönsaker – gärna minst 500 gram om dagen.
● Ät fisk och skaldjur – gärna 2–3 gånger per vecka.
● Byt till fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
● Byt till nyttiga matfetter – välj exempelvis rapsolja eller flytande matfetter.
● Byt till magra mejeriprodukter – gärna osötade och berikade med D-vitamin.
Pressmeddelande
● Ät mindre rött kött och chark – gärna mindre än 500 gram per vecka.
● Ät mindre salt – men använd salt med jod.
● Ät mindre socker – minska särskilt på söta drycker.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>