IT-Hälsa besöker MVTe på Kistamässan. Sverige står inför ett ökat välfärdsbehov, vilket är en av vår tids största utmaningar.
Hur kan digitalisering av vården öka effektiviteten samtidigt som den mänskliga omsorgen inte försvinner? Den och många andra viktiga frågor kring välfärdsteknik och e-hälsa står i fokus i två dagar på Kistamässan.
I Sverige räknar man med att det år 2028 finns 255 000 fler människor över 80 år, en ökning på 50%. Med åldrande befolkning kommer omsorgsbehovet obönhörligen att öka – mer än 50 procent av befolkningen som är 77 år eller äldre har två eller fler kroniska sjukdomar. De tekniska, praktiska och mänskliga utmaningar som detta skapar för vårdkedjan går knappast att överskatta.
– På mötesplats för Välfärd och E-hälsa, MVTe, samlar de flera av nyckelaktörerna inom kommunal vård och omsorg för att hitta nya lösningar på ett utmanande problem som hela samhället står inför, säger Erika Rydgren, ansvarig för mötesplatsen MVTe.
– MVTe riktar sig till alla som arbetar inom kommunal vård och omsorg, men är en angelägenhet för hela samhället.
Går digitaliseringen inom omsorgen går för långsamt? Den frågan ställer Ann-Sofie Mårtensson, Senior strateg hos RISE, när hon under MVTe, pratar på temat om vilka utmaningar svensk välfärd står inför, med utgångspunkt i den demografiska utvecklingen där antalet äldre personer ökar och att digital uppkoppling dåligt utbyggt på vissa ställen i landet.
När befolkningen blir äldre krävs det att vi möjliggör för fler att bo hemma längre. I januari 2019 satte Solna Stad igång med satsningen Solna 2025. Frågan som ställdes då var ”hur kan Solna ta sig an framtidens utmaningar med ett demografiskt skifte till färre i arbetsför ålder och fler äldre och yngre?”. Nu har det gått ett år och Annika Lenart från Solna Stad delade med sig av erfarenheterna tillsammans med Jenny Fossum, som arbetar som Service Designer med fokus på offentlig sektor och utmaningsdriven innovation.
– Det är olika hur långt kommunerna har kommit när det gäller att dra nytta av digitaliseringens möjligheter i socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården, menar Erika Rydgren.
– Dick Lindberg från Socialstyrelsen presenterar en rapport kring just den frågan. Kan den enskilde göra ansökningar om bistånd via nätet och om kameror kan användas som trygghet vid tillsyn nattetid och så vidare. Det är en oerhört viktig diskussion för den enskilda brukaren, den anhöriga, kommunens personal och för oss alla i samhället.
”Sjuksköterskan och barnmorskans år” invigdes igår den 21 januari på MVTe. Det är en del av den globala satsningen Nursing Now, som bland annatSvensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet står bakom. Syftet är att uppmärksamma hur sjuksköterskors omvårdnadskompetens bidrar till jämlik vård, förbättrad hälsa och en positiv utveckling för samhällsekonomin.
– Sjuksköterskors och barnmorskors kompetens är oerhört viktig inom vården, inte minst för alla kvinnor i världen, och det är vi stolta över att kunna vara med och uppmärksamma på MVTe, avslutar Erika Rydgren.