Avvikelser i hjärtats rytm ökar i takt med att befolkningen blir allt äldre.
Cirka 15 procent av alla 75-åringar lider av förmaksflimmer och varje år drabbas cirka 5 000 personer av stroke till följd av utebliven behandling. För att göra det lättare att mäta hjärtrytm testar Danderyds sjukhus sedan 2018 en ny metod för mätning i hemmet. En tidigare pilotstudie, utförd på sjukhuset, visade mycket hög överensstämmelse mellan automatiskt ställda diagnoser från mätningar gjorda med mobil-appen och EKG-mätningar tolkade av hjärtläkare.
− Vi testar nu en metod som gör det möjligt att med en vanlig smartphone enkelt utföra en mätning hemma och få besked om hjärtat slår normalt eller oregelbundet som vid förmaksflimmer. Visar våra fortsatta tester tillräckligt bra prestanda, kan detta öka tillgängligheten för undersökning av hjärtrytm markant och i de flesta fall helt ersätta traditionell EKG-registrering. Att få information om en patients aktuella status utan att han eller hon fysiskt behöver komma in till sjukhuset ger betydande fördelar för såväl patienter som för kliniken med exempelvis kostnadseffektiv och smidig logistik samt bättre utnyttjande av vårdresurser, säger Johan Engdahl, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus.
− Tillgången på patientnära mätutrustning i form av smartphones är idag i princip obegränsad. I projektet har vi genom att kombinera teknisk och medicinsk kunskap kunnat möjliggöra snabbare och mer informerade beslut gällande behandling av våra patienter. Responsen från de patienter som har använt systemet har varit mycket positiv och de allra flesta har uttryckt att de upplever en ökad trygghet av att kunna göra mätningar hemifrån, säger Jonatan Fernstad, läkare vid Danderyds sjukhus och doktorand vid Karolinska Institutet, ansvarig för utvecklingen av mobil-app och metod.
Daglig registrering av hjärtrytm via mobilens kamera
Patienter på Danderyds sjukhus som väntar på att genomföra elkonvertering av förmaksflimmer (behandling med en elektrisk stöt för att återställa normal hjärtrytm), gör nu under några veckor före och efter behandlingen dagliga registreringar av sin hjärtrytm på distans med en smartphone. Blodflödet registreras genom att ett finger hålls mot mobilens kamera (fotopletysmografi, PPG) och en algoritm gör en automatisk tolkning av hjärtrytmen. Registreringen görs samtidigt tillgänglig för behandlande personal på kliniken som även kan tolka hjärtrytmen manuellt.