Hem NYHETER ”När jag känner doften så kommer minnena tillbaka”

”När jag känner doften så kommer minnena tillbaka”

Publicerat av: Redaktionen

Forskare vid Högskolan i Gävle utvecklar en app som ska inspirera boende och personal på vård- och omsorgsboenden till att använda trädgården för att främja välbefinnande och hälsa.

"När jag känner doften så kommer minnena tillbaka" 3Hur digital teknik och trädgårdar kan användas för att främja boendes och personals hälsa har studerats i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid Högskolan i Gävle.

Eva Dahlkvist, som forskar inom vårdvetenskap har, i 13 kommuner och tre län i centrala och norra Sverige, tidigare undersökt hur trädgårdarna används vid vård- och omsorgsboenden för äldre och de boendes och personalens uppfattning om trädgårdens betydelse för de boendes hälsa.

– Jag såg hur trädgården kan stimulera alla sinnen, väcka minnen som ofta ligger längre tillbaka och hur trädgårdens grönska kan få de boende att må bättre och det är det vi vill använda trädgården till, säger Eva Dahlkvist.

App ska inspirera till utevistelse och samtal

Eva kom i kontakt med Marita Wallhagen, forskare med erfarenhet av digitala verktyg och grön arkitektur, samt Eva Bergsten, som forskar inom arbetshälsovetenskap. Tillsammans utvecklade de ett material som ska kunna inspirera chefer och personal att tillsammans med de boende använda trädgården för ett bättre mående.
– Det vi tagit fram är en prototyp till en app som kan användas för att minnas och skapa samtal kring tidigare naturupplevelser och på så sätt motivera till ökad vistelse i trädgården.

”Med det här materialet kan inget gå fel”

En vanlig uppfattning hos personalen var att det var väldigt roligt och utvecklande att undersöka trädgården tillsamman med de äldre.

– Jag minns en röst från personalen: ”Med det här materialet kan ingenting gå fel och det är så positivt att få lära sig om natur, blommor och fåglar. Man kan titta på en fågel och så kan man höra hur fågeln sjunger och prata om den, säger Eva Dahlkvist.

Eller från en äldre dam: ”När jag ser en blomma eller tänker på doften så kommer minnena tillbaka, dofter får mig att minnas saker.”

Den digitala prototypen finns nu på en website och projektmedel har sökts för utveckling av den i samarbete med Jonas Klingström, verktygsutvecklare vid företaget Harriet AB.

Tanken är att utveckla en app och utvärdera den med en uppföljande studie. Projektgruppen tänker att en sådan app även kan vara användbar på förskolor och andra platser där man vill lära sig mer om naturen och biologisk mångfald.

Övriga medverkande:
Ingela Enmarker, professor i vårdvetenskap, Högskolan i Gävle
Johan Larsson, docent i arbetshälsovetenskap, Senior arbetsmiljöstrateg – LKAB i Östersund
Nils Ryrholm, professor i biologi, Högskolan i Gävle
Magnus Stenmark, fil dr, affärsområdeschef Calluna AB

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>