Hem NYHETER All handdesinfektion hjälper inte mot coronaviruset

All handdesinfektion hjälper inte mot coronaviruset

Publicerat av: Redaktionen

Försäljningen av handdesinfektion har ökat kraftigt under coronapandemin.

All handdesinfektion hjälper inte mot coronaviruset 2

All handdesinfektion hjälper inte mot coronaviruset

Sedan Kemikalieinspektionen lättade på reglerna kring tillverkning och försäljning av desinfektionsmedel har många nya varumärken dykt upp i hyllorna, även på apoteken. Men hur ska kunden hitta rätt i handspritsdjungeln?

Många tänker kanske att man kan utgå från handspritens alkoholhalt istället för EN-märkningen. Det kan man tyvärr inte göra då det är en sammansättning av olika alkoholer som ger effekten. Exempel: En handdesinfektion i vårt sortiment på 75 % denaturerad etanol klarar coronaviruset. Det gör även vår ytdesinfektion som består av 45 % isopropylalkohol. Men en handdesinfektion på 45 % denaturerad etanol hade med största sannolikhet inte blivit godkänd mot sars-cov-2. Höljeförsedda virus är generellt ganska lätta att avdöda, men detta beror alltså på den totala alkoholhalten, på sammansättningen av olika alkoholer samt mängden återfuktande medel och ev. förtjockningsmedel.

Att använda en handdesinfektion som inte har dokumenterad effekt mot just sars-cov-2 riskerar att ge motsatt effekt och kan i värsta fall leda till mer smittspridning då användaren tror sig ha rena händer.

Nu gäller det att hålla extra koll på att handspriten man köper faktiskt är testad och klarar av att ta kål på sars-cov-2. Det finns idag inget krav på att en handsprit som säljs på den svenska marknaden ska ha bevisad effekt mot bakterier och/eller virus.

För att kunna påstå att en handdesinfektion faktiskt dödar coronaviruset ska man ha testat produkten på höljeförsedda virus enligt europastandarden EN14476. De flesta desinfektionsprodukter på konsumentmarknaden har bara gjort testet EN1500, som bevisar effekt mot bakterier men inte mot virus. Idag är det främst desinfektionsprodukter som riktar sig till sjukvården som testar på både bakterier, svamp och virus och kan därmed säkra användaren ett fullgott skydd mot olika typer av mikroorganismer.

Samtliga DAX desinfektionsprodukter är testade enligt gällande europanormer och har dokumenterad effekt på både bakterier, jästsvamp och flera olika typer av virus som t.ex. coronaviruset. DAX Handdesinfektion är framtaget i samarbete med svensk sjukvård.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>