Nu är Danderyds sjukhus nya uppdrag i gång: rekonstruktiv kirurgi vid svåra förlossningsskador
Hem NYHETERFORSKNING Nu är Danderyds sjukhus Kvinnoklinik nya uppdrag i gång: rekonstruktiv kirurgi vid svåra förlossningsskador

Nu är Danderyds sjukhus Kvinnoklinik nya uppdrag i gång: rekonstruktiv kirurgi vid svåra förlossningsskador

Publicerat av: Redaktionen

Bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus Kvinnoklinik är nu igång med sitt Nationella högspecialiserade uppdrag (NHV) – med avancerad rekonstruktiv kirurgi vid svåra förlossningsskador med påverkan på underliv och ändtarm.

Genom att samla rekonstruktiv kirurgi på två sjukhus i Sverige blir vårdkvaliteten högre vilket ger patienten en bättre livskvalitet.

Bäckenbottencentrum har funnits i 20 år på Danderyds sjukhus.

I teamet runt patienten arbetar gynekologer, kirurger, uroterapeuter, stomiterapeuter och fysioterapeut. Vid ett och samma tillfälle undersöks patienten av både en gynekolog och en kirurg – vilket höjer kvalitet och effektivitet när patienter genomgår avancerade rekonstruktioner – som åtgärdar skador i ändtarmens slutarmuskel samt fistlar (hålgångar) mellan tarm och vagina.
– Vi är glada över att verksamheten är i gång och vi ser en stor patientnytta i att koncentrera patienterna till två centra i landet. Det ökar förutsättningarna att samla kunskap och utveckla maximal kompetens och möjligheterna till att bedriva forskning. Vi har årligen cirka 6 000 förlossningar här på Danderyds sjukhus, vilket ger oss stora möjligheter att verka i hela kedjan. Allt från att arbeta för att undvika stora bristningar i samband med förlossning, till att primärt åtgärda de bristningar som ändå uppstår och att följa upp och åtgärda eventuella kvarstående besvär, säger Maria Persson, överläkare PhD, verksamhetschef kvinnosjukvård och förlossning.

NHV-specialisering ger högre vårdkvalitet

Nationell högspecialiserad vård är offentligt finansierad vård som bedrivs i landet vid endast ett fåtal vårdgivare i landet som kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära team. Bäckenbottencentrum (BBC) erbjuder samtliga tillgängliga utredningsmetoder och därefter en skräddarsydd, individualiserad behandling med alla konservativa och kirurgiska alternativ.

Nu är Danderyds sjukhus nya uppdrag i gång: rekonstruktiv kirurgi vid svåra förlossningsskador

Maria Persson

– På Bäckenbottencentrum har vi fått en stor erfarenhet inom området och kontinuerligt utvecklat nya metoder och arbetssätt för att kunna ge bästa möjliga vård. Vi har bland annat infört en ny metod med så kallad fettcellstransplantationen för behandling av fistlar. Det är ett alternativ till mer omfattande och invasiv kirurgi. Den nya metoden har visat mycket goda resultat och kvinnan får mindre komplikationer och återhämtar sig snabbare efter ingreppet, avslutar Maria Persson, verksamhetschef kvinnosjukvård och förlossning kvinnokliniken Danderyds sjukhus.

Danderyds sjukhus och Universitetssjukhuset i Linköping är de två sjukhusen som fått NHV-uppdraget av Socialstyrelsen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>