Hem NYHETER Nu fastställs färdplanen för arbetet med omställningen av den skånska sjukvården

Nu fastställs färdplanen för arbetet med omställningen av den skånska sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Den skånska hälso- och sjukvården är i ständig utveckling där ny kunskap och ny teknik förändrar och förbättrar förutsättningarna för att bedriva en bättre hälso- och sjukvård.

Nu fastställs färdplanen för arbetet med omställningen av den skånska sjukvården 3Samtidigt står sjukvården inför stora utmaningar i vad som gäller att möta ett ständigt ökande vårdbehov och krav. Det krävs därför nya arbetssätt och strukturer för att möta dagens, men även framtidens utmaningar och möjligheter.

– Det har varit ett omfattande arbete i att ta fram den här färdplanen, där jag vill tacka alla politiska partier för mycket konstruktiva samtal och där vi tillsammans nu ska arbeta för en ännu bättre sjukvård för våra skåningar. Vi började arbetet under förra året och nu fastställer vi visionen, det riktiga arbetet kommer i nästa steg, där olika fokusområden som exempelvis vårdcentralernas roll och hur vi kan effektivisera sjukhusvården kommer vara av stor vikt. Nu ska vi aktivt fortsätta att hitta nya vägar framåt för hur den framtida skånska sjukvården ska vara, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Den 14 februari 2019 tillsattes en parlamentarisk styrgrupp bestående av samtliga partier i regionfullmäktige som sedan dess har arbetat löpande med att ta fram metoder och förslag för att fler skåningar ska få en bättre hälsa.

– Det är bra att vi lyckats nå bred enighet om de grundläggande principerna, som att vården ska vara jämlik och utgå från medborgarnas behov. Nu är det hög tid att ta beslut om vad det ska innebära i praktiken. Jag hoppas att vi ska kunna komma överens om det också, menar Anna-Lena Hogerud (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden,

– Vårt övergripande mål är bättre hälsa för fler skåningar. Med det här dokumentet har vi pekat ut vägen framåt, och enigheten över partigränserna är mycket glädjande. Det är en garant för att visionen inte stannar vid en vision, utan kommer att konkretiseras, menar Anna Mannfalk (M), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Genom färdplanen för framtidens hälsosystem koordineras beslut, system och processer och är den regiongemensamma plattformen för såväl det pågående som det kommande omställningsarbetet för en ännu bättre hälso- och sjukvård.

– Det har varit en bred förankring med workshops i samtliga ledningsrum, med privata vårdgivare, representanter från patientföreningarna och med de fackliga företrädarna för att komma fram till de långsiktiga insatsområdena och viljeinriktningarna. Detta ska bana vägen för att uppnå den övergripande målbilden om Bättre hälsa för fler, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>