Nu startar ett nytt välfärdsteknikbibliotek
Hem TEKNIK Nu startar ett nytt välfärdsteknikbibliotek

Nu startar ett nytt välfärdsteknikbibliotek

Publicerat av: Redaktionen

Terapikatten sträcker på sig, kurar ihop sig och kurrar, fastän det är en robot.

Det är en av de saker som går att låna hem från nya välfärdsteknikbiblioteket för brukare med funktionsnedsättning i Göteborgs Stad.

Där finns också en sömnrobot och en musikväst som brukare får låna hem under en period.

– Vi vill ge brukarna möjlighet att testa välfärdsteknik. Det finns brukare som har behov av sådant som kan göra dem trygga, lugna eller mer aktiva. Det är också ett bra sätt för både brukare och personal att få upp intresset för välfärdsteknik, säger Sofia Wallgren, verksamhetsutvecklare.

Än så länge drivs biblioteket i liten skala. Men planen är att förvaltningen för funktionsstöd ska bredda möjligheten att testa välfärdsteknik redan nästa år.

– Det här har vi skapat med fokus på brukarna, för att skapa trygghet och delaktighet hos dem, säger Sofia Wallgren.

Terapikatten är till exempel en robot som brukare kan ta till när det finns behov av trygghet och lugn. Sömnroboten är en kudde som kan hjälpa till att koppla av eftersom den kan skapa lugnande ljud, hjälpa till med långsammare andningsrytm och det går att krama kudden för att få ro.

– Sömnroboten kan vara till hjälp för personer som känner oro, behöver hitta lugnet eller har svårt att sova.

Aktivitetsvästen kan man ta på sig när man behöver fysisk aktivitet och vill höra musik.

– Den är bra för personer som behöver förstå orsak och verkan. När jag rör på mig så börjar musiken. Om jag bara kan röra en arm, så sätts musiken i gång ändå, vilket gör att man behöver röra sig för att få höra musiken.

Produkterna köptes in förra året och kostade cirka 2000–10 000 kronor, vilket kan vara dyrt för enskilda att köpa in. Men det finns möjlighet att låna produkterna en längre tid och känna sig för om det visar sig vara ett bra stöd i vardagen.

Nu startar ett nytt välfärdsteknikbibliotekMånga boenden har en IT-ambassadör som får lära sig om vilken välfärdsteknik och digitala hjälpmedel som finns. De ska sedan hjälpa till att sprida kunskapen om det till brukarna.

– Det är en viktig utvecklingsfråga för att öka självständigheten och delaktigheten bland våra brukare. Vi hoppas att biblioteket ska spridas som ett positivt exempel bland andra i både Göteborg och andra kommuner.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>