Hem NYHETER Ny film från Folktandvården skapar trygghet för oroliga patienter

Ny film från Folktandvården skapar trygghet för oroliga patienter

Publicerat av: Redaktionen

En stor del av den vuxna befolkningen känner oro eller obehag inför ett tandläkarbesök.

Ny film från Folktandvården skapar trygghet för oroliga patienter 3För att minska oron och skapa trygghet har Folktandvården Stockholm tagit fram en film som beskriver hur ett första besök går till.

Ungefär 20 procent av alla vuxna i Sverige upplever någon form av oro eller obehag inför sitt besök hos tandvården. Det gäller både män och kvinnor, unga som gamla.

– En naturlig del av rädsla är att man vill undvika det man tycker är jobbigt. Personer som upplever obehag eller rädsla avstår därför många gånger från att besöka tandvården, säger psykolog Robert Schibbye på Folktandvården Karolinska Huddinge.

Att undvika tandvårdsbesök kan leda till sämre tandhälsa, något som i sin tur kan påverka självförtroende och försvåra umgänget med andra. Men det finns hjälp att få. Det viktigaste är att ta första steget och kontakta tandvården.

– Ett tips till patienter som känner obehag inför sitt besök är att boka en längre tid hos oss. Då hinner man berätta om hur man känner och lära känna tandläkaren lite bättre, säger Folktandvårdens psykolog Robert Schibbye.

 

 

Ökad tillgänglighet med film

Vi på Folktandvården Stockholm har valt att beskriva första besöket med hjälp av en film, där klipp från en riktig undersökning på en riktig tandvårdsklinik ger en helhetsbild. Filmen har spelats in på en av våra kliniker med våra egna medarbetare.

För att vara tillgänglig för så många som möjligt är filmen textad på svenska, finns i syntolkad version och kommer inom kort få valbar undertextning på fler språk, bland annat arabiska, engelska och somaliska.

Här kan du se filmen på Folktandvården Stockholms YouTubekanal:
https://youtu.be/mraj5UWTFVQ

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>