Prisbelönad studie: Komplikationer efter mastektomi ökar risken för död hos bröstcancerpatienter
Hem NYHETERCANCERVÅRD Ny forskning: Komplikationer efter mastektomi ökar risken för död hos bröstcancerpatienter

Ny forskning: Komplikationer efter mastektomi ökar risken för död hos bröstcancerpatienter

Publicerat av: Redaktionen

Komplikationer efter operation kan förklara en del av den sämre överlevnaden forskare kunnat se hos patienter som genomgått komplett bröstborttagning, så kallad mastektomi.

Detta i jämförelse med patienter som genomgått bröstbevarande kirurgi och genomgått strålbehandling.

Studien är publicerad i British Journal of Surgery och har tilldelats det prestigefyllda BJS Prize (pris för bästa vetenskapliga arbetet i British Journal of Surgery) vid den pågående Kirurgveckan i Stockholm.

Forskare har i en registerstudie, en så kallad Real World Evidence studie, analyserat data från svenska opererade bröstcancerpatienter i perioden 2008–2017. Totalt rör det sig om 57 152 patienter, där man funnit allvarliga kirurgiska komplikationer inom 30 dagar i 1854 fall. Bland fynden ser man att komplikationer är vanligare efter mastektomi än efter bröstbevarande kirurgi.

  • Allvarliga kirurgiska komplikationer är vanligare vid mastektomi, både med eller utan omedelbar rekonstruktion (7,3 respektive 4,3 procent), än vid bröstbevarande kirurgi (2,9 procent).
  • I modeller där man tagit hänsyn till viktiga bakgrundsfaktorer hos patienterna såg man att dödligheten var högre hos patienter med allvarliga komplikationer som uppstått direkt efter operation, framför allt om kvinnan hade genomgått en mastektomi utan rekonstruktion. Patienter som hade kirurgiska komplikationer efter operation hade 32 procent större risk att dö än dem som inte hade komplikationer.

Jana de Boniface forskar på bröstkirurgi och är ansvarig för studien för Karolinska Institutets räkning och menar att studier som denna kan ännu mer uppmuntra till att främja bröstbevarande kirurgi.

– Det kan till exempel ske genom att använda sig av så kallad onkoplastikkirurgi, där man kan avlägsna större delar av bröstet med bröstbevarande kirurgi utan att negativt påverka kosmetiken, säger Jana de Boniface, överläkare vid bröstcentrum på St. Görans sjukhus

Uppföljning på tidigare studie

Studien är en uppföljning på en tidigare studie som gjordes av Karolinska Institutet 2021 i samarbete med statistiker från SDS Life Science. I den studien framkom det att bröstcancerpatienter visade 80 procent bättre överlevnad efter bröstbevarande operation i kombination med strålbehandling jämfört med efter komplett bröstborttagning utan strålbehandling.

–  De resultat vi fann då var överraskande, och nu har vi undersökt närmare vad det skulle kunna bero på. Det vi har funnit är att en del av förklaringen har att göra med komplikationerna som kommer efter operation, säger Robert Szulkin, statistiker på SDS Life Science.

Vill titta närmare på äldre patienter

Prisbelönad studie: Komplikationer efter mastektomi ökar risken för död hos bröstcancerpatienter

Just nu jobbar Karolinska Institutet och SDS Life Science på en studie där man tittar på äldre patienter. Äldre patienter sticker ut i den meningen att de i en högre grad behandlas med mastektomi utan strålbehandling.

– Det vi vill undersöka härnäst är om det finns skäl att förorda en högre andel bröstbevarande kirurgi även hos den här patientgruppen, menar Jana de Boniface.

Förutom Jana de Boniface och Robert Szulkin är den tredje medförfattaren Anna Johansson, statistiker på Karolinska institutet.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>