Hem NYHETER Tio års-jubileum för första beställningen av RayStation

Tio års-jubileum för första beställningen av RayStation

Publicerat av: Redaktionen

Denna sommar är det tio år sedan RaySearch fick den första beställningen av dosplaneringssystemet RayStation.

Tio års-jubileum för första beställningen av RayStation 3Den allra första kunden var det tyska protoncentret Westdeutsches Protonentherapie-zentrum Essen (WPE). Tio år senare är RayStation väletablerat på cirka 580 kliniker över hela världen, varav 55 är kliniker för partikelbehandling.

RaySearch har utvecklat innovativ mjukvara för cancerbehandling i världsklass sedan år 2000. I början såldes avancerade beräkningsmoduler till andra företag, men efter några år beslutade RaySearch att utveckla ett eget dosplaneringssystem, RayStation. I juni 2009 såldes det för första gången till WPE.

WPE är en tysk protonbehandlingsklinik som, för att kunna utnyttja protonbehandlingens fulla potential, efterfrågade den mest avancerade lösningen med de mest moderna verktygen och algoritmerna för dosberäkning och optimering. Sedan den första beställningen har RayStation utvecklats till en världsledare inom dosplanering för partikelbehandling, och idag har 55 av världens sådana center RayStation som dosplaneringssystem. Det finns ungefär 70 existerande kliniker och omkring 30 i olika faser av uppförande.

Det har alltid varit av högsta vikt för RaySearch att RayStation förblir oberoende och mångsidigt. Systemet ska kunna kombineras med utrustning och system från alla företag i branschen. För att hålla jämna steg med branschens innovationstakt och kunna möta kundernas behov släpps nu nya versioner av RayStation två gånger om året*. Den senaste versionen, RayStation 9A*, släpptes tidigare i somras.

Under de senaste tio åren har RayStation utvecklats snabbt med en kombination av högsta möjliga standard för kvalitet och hastighet, tillsammans med ett användarvänligt gränssnitt.

Systemets funktioner är omtalade och prisade inom branschen för sin kombination av innovation och systemoberoende. Som exempel kan de unika modulerna för adaptiv terapi som utvecklades tillsammans med Princess Margaret Cancer Center (PMCC) i Kanada nämnas, och flermålsoptimeringen som utvecklades i samarbete med Massachusetts General Hospital (MGH) i USA. I december 2018 bröt RaySearch ännu en gång ny mark då RayStation blev det första dosplaneringssystemet någonsin att inkludera maskininlärningsfunktioner*.

Xavier Vermeren, chefsfysiker vid WPE, säger: ”Jag har följt RayStation sedan de tidiga versionerna av systemet med stöd endast för CT-import och IMPT-optimering. De nuvarande funktionerna hos RayStation är enastående. Vi använder oss nu rutinmässigt av Monte Carlo dosberäkning, deformabel bildregistrering och robust optimering som standardtekniker vid planering. Mer än 80 patienter drar dagligen fördel av planer gjorda i RayStation, och över 250 barn behandlas varje år på WPE, Europas största klinik för barncancerbehandling. De mångfacetterade forskningsprojekten som är kopplade till RayStation, i kombination med hur utvecklingen ser ut, gör oss övertygade om att RaySearch kommer att fortsätta att förbättra RayStation år efter år.”

Johan Löf, VD på RaySearch, säger: ”Den första beställningen av RayStation var ett verkligt genombrott för oss. Kraven från WPE var otroligt höga, men i slutändan var det bra för oss eftersom vi var tvungna att utveckla det mest avancerade dosplaneringssystemet på marknaden. Folk sa att vi var tokiga som utvecklade ett eget system, men vi har bevisat att de hade fel och RaySearch är nu starkare än någonsin. Efterfrågan på våra produkter är rekordhög och världens ledande cancercenter betraktar oss som en viktig partner i utvecklingen av framtidens cancervård. RaySearch har aldrig förlorat en kund, och det här är bara början. Jag känner en stark tilltro inför de framtida innovationer som ännu inte har nått våra kunder, och alla fördelar de kommer att föra med sig för patienterna.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>