Ny forskningsstudie visar att KOL minskar i Sverige
Hem NYHETERFORSKNING Ny forskningsstudie visar att KOL minskar i Sverige

Ny forskningsstudie visar att KOL minskar i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Förekomsten av lungsjukdomen KOL, en av våra stora folksjukdomar har minskat i Sverige.

Ny forskningsstudie visar att KOL minskar i Sverige

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonde

Det visar en studie med stöd från Hjärt-Lungfonden.

Antalet med svår eller medelsvår sjukdom har halverats på 15 år. Den främsta förklaringen är att allt färre röker.

– KOL leder till för tidig död och lidande för många människor i Sverige. Att forskning nu kan visa att det skett en minskning av förekomsten av KOL är enormt positiva nyheter, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Lungsjukdomen KOL, Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en av vår tids stora folksjukdomar. Enligt Socialstyrelsen lever 400 000 – 700 000 människor i Sverige med KOL. Nästan 3 000 människor i Sverige dör varje år av lungsjukdomen. Förekomsten av sjukdomen har ökat globalt under det senaste seklet och i utvecklade länder är rökning den överlägset viktigaste riskfaktorn. Upp till hälften av alla rökare utvecklar förr eller senare KOL om de inte slutar röka.

Studien bygger på två stora befolkningsstudier, dels OLIN-studierna (Obstruktiv Lungsjukdom i Norrbotten), dels WSAS (West Sweden Asthma Study) i Västra Götaland. Resultatet visar tydligt att förekomsten av KOL har minskat. Totalt hade cirka sju procent av de vuxna deltagarna i studien KOL. I Norrbotten hade förekomsten av KOL minskat med 41 procent jämfört med studien från 1994. Nedgången var även markant i jämförelse med flera tidigare studier i andra europeiska länder.

– Störst var minskningen bland de allvarligare fallen, det vill säga de med medelsvår till svår sjukdom. Här såg vi en halvering på 15 år. Totalt hade cirka 3,5 procent av deltagarna i studien svår eller medelsvår KOL. I Norrbottensstudien från 1994 handlade det om 8 procent, säger Bo Lundbäck, professor emeritus vid Göteborgs universitet.

Rökning var och är den dominerande riskfaktorn för KOL. Andra riskfaktorer är enligt studien yrkesmässig exponering för skadliga ämnen samt hög ålder. Författarna pekar därför på att det är viktigt att man av folkhälsoskäl både fokuserar på att minska rökningen och också försöker reducera exponeringen av gaser, damm och ångor på arbetsplatser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>