Nya typer av biverkningar av immunterapi kan framöver bli en utbredd sökorsak för lungcancerpatienter på landets vårdcentraler.
I NetdoktorPro:s nya fortbildningskurs om immunterapi vid lungcancer får läkare och sjukvårdspersonal lära sig mer om hur man identifierar patientgruppen och hur man behandlar vidare.
Prognosen för lungcancer har länge varit dyster, men under de senaste fem till tio åren har flera olika behandlingsmöjligheter dykt upp. Den senaste alternativet är immunterapi som, till skillnad från cytostatika, upplevs som mycket mer skonsam av patienterna själva.
– Det har hänt så mycket på behandlingssidan så man behöver inte längre vara så nihilistisk när det gäller prognosen för lungcancer som man varit tidigare, säger överläkaren Anders Vikström, specialist vid lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
På vårdcentralerna runt om i landet kan man märka av en skillnad i vilka typer av biverkningar som lungcancepatienter söker vård för.
– Det är en ny typ av biverkan som man inte är van vid när man tänker cancer. Ofta tänker man att man får sämre immunförsvar, men här har vi istället överaktiverat det. De här patienterna drabbas inte av vanliga infektioner som våra cancerpatienter gjorde när de fick cellgifter. Istället handlar det om inflammation i olika vävnader, till exempel i sköldkörteln, lungorna, eller tarmen, säger Anders Vikström.
I NetdoktorPro:s fortbildning om immunterapi får läkare och annan sjukvårdspersonal lära sig mer om biverkningar vid immunterapi. Deltagarna får följa ett patientfall i fem delar och kursen tar cirka tio minuter att genomföra. Fortbildningen är utformad tillsammans med Anders Vikström tillsammans med medicinska redaktionen på NetdoktorPro.