Hem NYHETER Appen som stimulerar minnet för personer med demenssjukdom

Appen som stimulerar minnet för personer med demenssjukdom

Publicerat av: Redaktionen

När någon drabbas av en demenssjukdom försvinner minnet ofta bit för bit.

Appen som stimulerar minnet för personer med demenssjukdom 3Men hos många finns upplevelser från barndomen och uppväxten länge kvar. Appen Memory Lane bygger på att ge den demenssjuke möjligheten att uppleva lyckliga stunder från när personen var frisk och aktiv med hjälp av fotografier.

I appen gäller det att försöka para ihop en text och ljudklipp med en bild från sin telefon. Det är ett utmärkt hjälpmedel för att träna minnet bland de som nyligen har fått sin diagnos. Studier har visat att kognitiv träning håller hjärnan aktiv och ökar uppmärksamheten hos äldre med minnesstörningar.

Memory Lane är framtagen av systrarna Pia Bergler och Annelie Möller som jobbar inom äldrevården, tillsammans med Magnus Ersbacken, som såg behovet av värdefullt verktyg för äldre som väcker minnen från förr och bjuder in till samtal.

– Memory Lane ger den demensdrabbade personen och sin anhöriga en trevlig och rolig stund tillsammans. Med egna bilder, text och tal går minnena rakt in i hjärtat. Att dessutom kunna bidra till forskningen kring demenssjukdomar är fantastiskt givande, säger Magnus.

Memory Lane finns att ladda ner i App Store och Google Play för 99kr. När man laddar ner appen skänker man 30 kr till Alzheimerfonden, en insamlingsorganisation som samlar in och delar ut pengar till forskningen för att kunna förebygga och bekämpa demenssjukdomar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>