Ny kartläggning: Otillräckligt antal hjärtstartare i Sverige
Hem NYHETER Ny kartläggning: Otillräckligt antal hjärtstartare i Sverige

Ny kartläggning: Otillräckligt antal hjärtstartare i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Endast 16 461 av landets 40–50 000 hjärtstartare är registrerade, och alltför få hjärtstartare är placerade där de behövs som bäst.

Ny kartläggning: Otillräckligt antal hjärtstartare i Sverige 2Det visar en kartläggning inför Restart a heart-day beställd av Hjärt-Lungfonden, som efterlyser fler tillgängliga hjärtstartare för att hjälpa de närmare 6 000 svenskar som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.

– Att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp är en kamp mot klockan – för varje minut utan behandling minskar möjligheten till överlevnad med tio procent. Snabb hjärt-lungräddning med hjärtstartare är det bästa sättet att rädda den drabbade och förutsätter att hjärtstartare finns nära till hands, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Tack vare framgångsrik forskning, fler hjärtstartare och förbättrade HLR-kunskaper har antalet som överlever plötsligt hjärtstopp femdubblats sedan millennieskiftet.Ändå var antalet framgångsrika livräddaringripanden endast 638 avde cirka 6 000 fall av plötsligt hjärtstopp som inträffade utanför sjukhus 2017 och där hjärt-lungräddning påbörjades.Forskning visar att fler hjärtstartare skulle förbättra siffran rejält – en strömstöt från en hjärtstartare inom tre minuter ger en överlevnadschans på hela 70 procent, men det sker bara vid 3,7 procent av hjärtstoppen.Endast 16 461 av landets 40–50 000 hjärtstartare är registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister.

Resten riskerar att stå oanvända. Dessutom är hjärtstartarna ofta olyckligt placerade. Trots att 2 av 3 hjärtstopp sker i bostaden finns bara cirka 2 procent av alla registrerade hjärtstartare i hemmiljö. Det motsvarar knappt 400 hjärtstartare i en befolkning på 10 miljoner.

– Hjärtstartaren är ett fantastiskt forskningsgenombrott som kan ge människor livet tillbaka. Den bör finnas tillgänglig för alla som drabbas av plötsligt hjärtstopp, oberoende av var de bor. Vi uppmanar fler fastighetsägare, hyresvärdar, föreningar och bostadsområden att skaffa och registrera hjärtstartare, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden arbetar med kunskapsspridning och stöder flera forskningsprojekt inom plötsligt hjärtstopp. Syftet är att korta ner tiden till livräddande insatser med hjärt-lungräddning och hjärtstartare samt utveckla behandlingar och förebyggande åtgärder mot plötsligt hjärtstopp.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>