Hem NYHETER Ny kunskap om utfallet av ändrade riktlinjer för antibiotika i tandvården

Ny kunskap om utfallet av ändrade riktlinjer för antibiotika i tandvården

Publicerat av: Redaktionen

Niko Vähäsarja på Folktandvården Stockholm forskar om förebyggande antibiotika vid hjärtinfektionen infektiös endokardit.

Ny kunskap om utfallet av ändrade riktlinjer för antibiotika i tandvården 2

Niko Vähäsarja, tandläkare på Folktandvården Stockholm och forskare vid Karolinska Institutet. Foto: Anna Molander

Nu har han publicerat en vetenskaplig artikel som ger stöd åt de nuvarande svenska rekommendationerna för antibiotikaprofylax i tandvården.

– Orala bakterier tar sig in i blodet även vid vardagliga aktiviteter som tandborstning och tuggning. Det innebär att den sammanlagda exponeringen för bakterier i vardagen vida överskrider tiden för exponering inom tandvården, säger tandläkaren Niko Vähäsarja som är doktorand vid Karolinska Institutet och författare till artikeln.

I oktober 2012 ändrades rekommendationerna för förebyggande förskrivning av antibiotika till patienter som tidigare drabbats av infektiös endokardit, led av allvarlig medfödd hjärtsjukdom eller hade en klaffprotes. Antibiotika förskrevs inför tanduttagning, tandstensskrapning eller ett kirurgiskt ingrepp i munhålan.

Den tidigare rekommendationen saknade vetenskapligt stöd och innebar även risk för ökad antibiotikaresistens på grund av den omfattande antibiotikaanvändningen. I en kommande doktorsavhandling följer forskare på Folktandvården Stockholm upp konsekvenserna av den minskade användningen av antibiotika genom jämförelse av förekomst av endokarditer som orsakas av bakterier i munhålan före och efter de ändrade rekommendationerna.

Den första delstudien publicerades nyligen av Niko Vähäsarja och medarbetare i den vetenskapliga tidskriften Journal of Oral Microbiology (maj 2020). Resultaten visar ingen statistiskt signifikant ökning av hjärtklaffsinfektioner orsakade av orala streptokocker efter 2012 jämfört med tidigare. Resultaten ger stöd åt de nuvarande svenska rekommendationerna för antibiotikaprofylax i tandvården.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>