Tänk dig att ha en amputerad arm. Som du ändå kan röra, styra och se!
Det låter obegripligt, men är sant: en unik virtuell metod som även lindrar de fantomsmärtor många upplever.
– Resultaten är väldigt uppmuntrande, säger Max Ortiz Catalan, forskare på Chalmers, som medverkar på årets Leva & Fungera är mässan som sätter fokus på människor med alla typer av funktionsvariationer, på hjälpmedel och tillgänglighet. Årets stora seminariesatsning, från två scener, vill inspirera och visa lösningar på alla typer av funktionsproblem.
En spännande programpunkt visar hur fantomsmärtor kan lindras med VR-teknik. 14 patienter med amputerade armar deltog i en Chalmers-studie.
– Vi ville fokusera på patienter med kroniska fantomsmärtor och samlade ihop de svåraste fallen från flera kliniker, säger Max Ortiz Catalan.
Metoden går ut på att fånga upp muskelsignaler från armstumpen. Med hjälp av algoritmer för artificiell intelligens översätts de till armrörelser. Patienten ser sig själv på en skärm och styr en virtuell arm med egna muskelsignaler.
De som deltog i studien hade haft sina fantomsmärtor i många år, utan att någon behandling hjälpt. Efter tolv sessioner med den nya metoden minskade smärtorna med i genomsnitt 50 procent.
– Vi går nu vidare med en större kontrollerad klinisk studie, berättar Max.
Den nya studien ska även omfatta benamputerade. Framöver hoppas han på en teknisk lösning för hemmabruk, som också ska kunna användas av andra med behov av att rehabilitera sin rörelseförmåga, t ex strokepatienter.
Leva & Fungera är Nordens största mötesplats för hjälpmedel och tillgänglighet.
Mötesplatsen vänder sig till dem som möter dagliga utmaningar och kanske är i behov av någon form av stöd, samt för alla som arbetar inom habilitering, rehabilitering, vård och omsorg. 250 utställare medverkar i år, allt från tillverkare till företag som erbjuder assistans, rehab, service, utbildning samt intresseförbund och idrottsföreningar.