Ny rapport: Forskning, utbildning och samarbete över disciplingränserna – framgångsfaktorer för Agenda 2030
Hem NYHETERFORSKNING Ny rapport: Forskning, utbildning och samarbete över disciplingränserna – framgångsfaktorer för Agenda 2030

Ny rapport: Forskning, utbildning och samarbete över disciplingränserna – framgångsfaktorer för Agenda 2030

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Läkaresällskapet släpper konferensrapport som lyfter utmaningar och möjligheter i det fortsatta arbetet för en mer rättvis, jämlik hälsa och hållbar värld.

Ny rapport: Forskning, utbildning och samarbete över disciplingränserna – framgångsfaktorer för Agenda 2030 2Konferensen Swedish Global Health Research Conference 2018: How can Sweden Contribute to the Sustainable Development Goals? From Research to Action ägde rum under våren 2018 och samlade världsledande experter, forskare och regeringsföreträdare med målet att lyfta forskningens roll och betydelse för att nå målen i Agenda 2030. Runt 500 personer deltog från skilda discipliner för att diskutera forskning, utbildning och de hälsoutmaningar som världens befolkning står inför.

Genom paneler med internationella och nationella experter och interaktiva workshops erbjöds möjligheter att utbyta kunskap och erfarenheter samt skapa nätverk för fortsatt arbete.

Nu släpper Svenska Läkaresällskapet en rapport som sammanfattar konferensen och lyfter fram Agenda 2030 som en möjlighet att stärka global hälsoforskning genom ett gemensamt ramverk som kan förstås av politiker, forskare, näringsliv och civilsamhälle.

– Konferensen var en stor framgång. Vi lyckades med att skapa en plattform där forskare, experter, beslutsfattare och studenter från olika discipliner kunde samtala om de utmaningar som världen står inför och hur vi tillsammans kan arbeta framåt, säger Tobias Alfvén, ordförande i organisationskommittéen samt vice ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Några viktiga lärdomar framåt är vikten av att resurser, forskning och insatser når även de som behöver det allra mest och att beslutsfattare grundar beslut på vetenskaplig evidens.

– Intresset för global hälsa är stort bland studenter, den kraften måste tas tillvara, säger Anna-Theresia Ekman, projektledare för konferensen samt ordförande i SLS Kandidat- och underläkarförening. Genom ökade satsningar på forskning och utbildning kan och vill vi vara med och bidra i arbetet för en mer hållbar utveckling.

Identifierade framgångsfaktorer för att nå målen i Agenda 2030

  • Global hälsoforskning: Genom att satsa mer på forskning inom området och samla olika forskningsfält samt underlätta för studenter att forska kan Sveriges åtagande för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 stärkas.
  • Vikten av interdisciplinära och interprofessionella samarbeten: Global hälsa integrerar kunskaper och erfarenheter från skilda discipliner som folkhälsa, medicin, epidemiologi, ekonomi, miljövetenskap, beteendevetenskap och antropologi. Genom ett ökat samarbete över disciplingränserna kan större framgång nås.
  • Ökad kunskap och medvetenhet: Kunskapen om Agenda 2030 behöver höjas på alla nivåer i samhället. Global hälsa är allas ansvar och alla kan vara med att bidra till Agenda 2030. Vikten av utbildning i de globala målen för alla studenter, oavsett studieområde, är särskilt viktigt likaså att beslutsfattare grundar sina beslut på vetenskaplig evidens.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>