Hem NYHETER Ny rapport om syn i världen – ojämlik tillgång till ögonhälsa

Ny rapport om syn i världen – ojämlik tillgång till ögonhälsa

Publicerat av: Redaktionen

Rapporten som kom ut i samband med Världssyndagen, World Sight Day 2019, visar bland annat;

 • Ny rapport om syn i världen - ojämlik tillgång till ögonhälsa 3Minst 2,2 miljarder människor har nedsatt syn eller blindhet. Över 1 miljard av dessa fall hade kunnat förhindrats eller behöver behandlas.
 • Bördan av ögonsjukdomar och synnedsättning är ofta mycket större hos:
  -Personer som bor på landsbygden
  -Personer med låga inkomster
  -Kvinnor
  -Äldre människor
  -Personer med funktionsnedsättningar
  -Etniska minoriteter
  -Ursprungsbefolkningar.
 • Mer än 1 miljard människor världen över lever med nedsatt syn eftersom de inte får den vård de behöver och det gäller speciellt de som har:
  -brytningsfel som beror på när- eller långsynthet
  -grönstarr, s.k.glaucom
  -gråstarr.
 • Förekomsten av för gråstarr och den långt framskridna formen av trakom, trichiasis, är högre bland kvinnor, särskilt i låg- och medelinkomstländer.
 • Andelen av befolkningen som lever med brytningsfel som närsynthet, i många låg- och medelinkomstregioner beräknas vara 4X högre än i höginkomstregioner.
 • Blindhet är åtta gånger högre i låg- och medelinkomstregioner i västra och östra södra Afrika och södra Asien än i alla höginkomstländer.
 • Diabetes kan påverka synen om den inte upptäcks och behandlas. De flesta personer med diabetes kommer att ha någon form av  kärlförändring på ögats näthinna, s.k. retinopati under sin livstid. Rutinkontroller av ögon och god diabeteskontroller kan skydda människors syn från detta tillstånd.
 • Människor som lever med blindhet eller en allvarlig synnedsättning som inte kan behandlas kan fortfarande leva självständiga liv om de får åtkomst till rehabiliteringstjänster, exempel optiska förstoringsapparater, punktskrift, smarta telefonsökare och orienterings- och rörlighetsträning med vita käppar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>