Ny satsning på tillväxt för life science-bolag i Skåne
Hem HÄLSA Ny satsning på tillväxt för life science-bolag i Skåne län

Ny satsning på tillväxt för life science-bolag i Skåne län

Publicerat av: Redaktionen

SmiLe Incubator och Medicon Village i Lund satsar på att gemensamt skapa bättre förutsättningar för tillväxt i unga företag inriktade på life science.

Genom ett nytt utvecklingsprogram erbjuds innovativa scale-ups stöd inom områden som är speciellt viktiga för bolag i tillväxtfas.

Ny satsning på tillväxt för life science-bolag i Skåne

Sarah Lidé, vVD, MVI och Ebba Fåhraeus, vd, SmiLe

Tanken är att förstärka den starka trenden inom life science-sektorn i Skåne, där ett hundratal bolag startats och tillfört 1 500 nya jobb sedan 2015.

Sedan starten 2012 har Medicon Village utvecklats till Skandinaviens största forskarpark med fokus på life science. Genom bl a inkubatorn SmiLe har start-ups erbjudits ett omfattande stöd gällande validering, verifiering och affärsutveckling. När bolagen väl lämnat inkubatorprogrammet har det dock saknats ett dedikerat tillväxtprogram som adresserar de specifika behov som uppstår när bolagen vill skala upp sin verksamhet.

Med stöd av ett nytt utvecklingsprogram anpassat för innovativa scale-ups inom life science i Skåne-Blekinge vill SmiLe Incubator och Medicon Village nu skapa bättre förutsättningar för dessa bolag att utveckla och växa sin verksamhet och därmed ytterligare stärka life science-sektorn i regionen. Programmet innefattar bl a mer proaktiv coachning, ökad tillgång till riskkapital samt stöd för organisations- och ledarskapsutveckling, digitalisering och internationalisering. Medverkande företag kommer även erbjudas stöd med bl a marknadsföring och kontorsservice. Utvecklingsprogrammet är det första steget i ett långsiktigt arbete för att stärka tillväxtföretagens förutsättningar i regionen. I nästa skede är målet att etablera en s k ”kultivator” med särskilt utformade kontors- och labbmiljöer.

– SmiLe har ca 70 aktiva alumnibolag, men det har saknats ett skräddarsytt stöd till dessa och andra life science-bolag i tillväxtfas i regionen. Den här satsningen bidrar med en viktig pusselbit i att bygga ett heltäckande stöd så att vi får se ännu fler bolag bli framgångsrika i att nå ut på marknaden med sina lösningar, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe.

– Vårt gemensamma initiativ bygger vidare på den plattform för biovetenskaplig forskning och innovation som utvecklats under Medicon Villages första tio år. Skåne svarar för mer än en tredjedel av svenska life science-patent och det är viktigt att skapa rätt förutsättningar för att den starka innovationsviljan här omsätts i produkter och lösningar som når patienter, säger Sarah Lidé, vVD på Medicon Village Innovation.

– Life science är ett av Lunds och regionens viktigaste utvecklingsområden, med ett nära samarbete mellan Lunds universitet, Skånes Universitetssjukhus, Max IV och företagen på bl a Medicon Village. Att stärka förutsättningarna för utveckling och tillväxt genom en satsning på life science scale-ups är en prioriterad del av kommunens arbete med att utveckla vår unika innovationsmiljö, säger Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.

Satsningen medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Medicon Village och SmiLe Incubator och pågår inledningsvis fram till januari 2026.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>