Negativ kroppssyn begränsar var fjärdes vardag
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Ny Sifo-undersökning: Negativ kroppssyn begränsar var fjärdes vardag

Ny Sifo-undersökning: Negativ kroppssyn begränsar var fjärdes vardag

Publicerat av: Redaktionen

Drygt en av fyra (28%) svenskar uppger att de avstått från sociala sammanhang på grund av deras negativa kroppssyn, det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av WW ViktVäktarna.

Vanligast är att avstå från att bada eller duscha på offentliga badplatser/badhus samt att ha sex eller vara intim med en annan person – och det är oftast på grund av att man känner sig för överviktig.

Undersökningen visar att fler kvinnor än män har en negativ syn på sin kropp – en av tre (34%) uppger att kroppssynen fått dem att avstå från sociala sammanhang, jämfört med knappt var fjärde man (22%). Betydligt fler kvinnor (65%) än män (45%) uppger också att de avstår från sociala aktiviteter på grund av att de känner sig överviktiga. Däremot är det fler män (32%) än kvinnor (12%) som avstår från olika aktiviteter för att de känner sig för otränade.

Unga överrepresenterade

Undersökningen visar också på stora skillnader mellan åldersgrupperna. 40 procent i den yngsta åldersgruppen (16–34 år) har någon gång avstått sociala sammanhang på grund av sin kroppssyn, jämfört med endast 16 procent av 56–79-åringarna.

17 procent av de unga uppger dessutom att de avstått från att ha en intim relation på grund av sin kroppssyn och 14 procent svarar att de har stannat hemma från en fest av samma anledning.

Negativ kroppssyn begränsar var fjärdes vardag

– Ingen ska känna att de behöver avstå från vardagliga sammanhang på grund av sin kroppssyn. Men i en tid präglad av sociala medier och snedvridna kroppsideal är det ibland svårt att sluta jämföra sig med andra. Försök att tänka på hälsan framför allt och acceptera att alla är olika – även våra kroppar, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Aktiviteterna svenskarna avstår från på grund av negativ kroppssyn:

Bada eller duscha på offentliga badplatser/badhus (19%)
Ha sex/vara intim med en annan person (12%)
Gå på fest eller andra sociala sammanhang (8%)
Gå på date (8%)
Skaffat partner (7%)
Hållit tal eller annat uppträdande (4%)
Skaffat vänner (3%)
Sökt ett jobb (2%)

Anledningarna till att de avstått:

Man känner sig för överviktig (57%)
Man känner sig för otränad: (20%)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>