Ny utbildning lyfter kunskapsnivån inom palliativ vård
Hem NYHETER Ny utbildning lyfter kunskapsnivån inom palliativ vård

Ny utbildning lyfter kunskapsnivån inom palliativ vård

Publicerat av: Redaktionen

Att vårda en människa i livets slutskede kräver speciella kunskaper.

Ny utbildning lyfter kunskapsnivån inom palliativ vård 1

På högskolans kliniska lärande centrum övar studenter på bemötande i verklighetstrogen vårdmiljö.

Behovet av kompetens inom palliativ vård är idag stort både inom den regionala och kommunala hälso- och sjukvården.

– I höst startar Högskolan Väst ett efterfrågat program för sjuksköterskor som vill specialisera sig inom det här området. Utbildningen är utformad tillsammans med flera vårdgivare, berättar Margareta Karlsson, programansvarig för det nya specialistsjuksköterskeprogrammet.

Alla har rätten till ett värdigt slut oavsett var man än befinner sig i livets slutskede. Sedan 1997 är palliativ vård ett nationellt prioriterat vårdområde. Samtidigt har behovet av specialkunskaper inom området ökat stort inom hela vårdsektorn – på sjukhusens palliativa avdelningar, på kommunernas demensavdelningar, hemsjukvård, hospice och i flera andra vårdmiljöer.

– Det finns ett stort sug efter specialistsjuksköterskor med inriktning mot palliativ vård. Högskolan Västs nya program är efterlängtat. Idag finns bara en liknande utbildning i Stockholm. Nu blir det möjligt för fler sjuksköterskor att specialisera sig inom det här området, säger Margareta Karlsson.

Formad efter vårdens behov

Det nya programmet ger 60 hp och kan läsas på halvtid eller heltid. Utbildningen har tagits fram i nära samarbete med representanter från NU-sjukvården, Vänersborgs och Trollhättans kommuner.

– Det är mycket positivt att få vara med och forma utbildningen. Vi kan påverka innehållet i kurserna utifrån de behov som finns i verksamheten, kommenterar Johan Linder, studierektor NU-sjukvården.

– Specialistsjuksköterskor är verkligen efterfrågade inom vården, inte minst inom palliativ vård. Genom att tillföra specialistkunskaper säkerställer vi patientsäkerheten, säger Johan Linder.

Verktyg för komplexa situationer

Det blir allt vanligare att människor vill vårdas i hemmet under livets slutskede. Och för dem som behöver avancerad vård finns speciella palliativa vårdenheter både i regionens och kommunernas regi. Katarina Johansson arbetar som sjuksköterska på Regnbågens palliativa avdelning i Vänersborgs kommun. Hon har också deltagit i utbildningens utformning.

– Idag finns ett helhetstänk inom palliativ vård. Det handlar både om att göra medicintekniska insatser och om att föra svåra samtal med patienten och anhöriga. Man kan säga att vi vårdar hela familjen i den här svåra situationen, som för många kan kännas skrämmande, säger Katarina.

Mix av teori och praktik

– Jag tror att den här utbildningen kan vara intressant för många sjuksköterskor. Den ger bland annat viktiga verktyg och strategier för hur de ska hantera svåra samtal – kunskap som man har nytta av var man än jobbar inom vården, konstaterar Katarina.

Utbildningen bygger på arbetsintegrerat lärande, vilket betyder att teoretiska studier varvas med praktik (Verksamhetsförlagd utbildning) på vårdavdelningar inom NU-sjukvården och i kommunal vård och omsorg. Delar av utbildningen genomförs i Högskolan Västs nya Kliniska LärandeCentrum (KLC) där studenterna kan träna på olika vårdtekniska moment med hjälp av simulering och annan teknik.

Studera parallellt med jobbet

Flera vårdgivare erbjuder sina sjuksköterskor att de kan utbilda sig parallellt med sitt jobb, med bibehållen lön. Katarina Johansson berättar att det gäller anställda i Vänersborgs kommun.

– Här kan man ansöka om att studera på halvfart vid sidan av en halvtidstjänst som sjuksköterska. Det är en bra lösning för många som vill skaffa sig fördjupade kunskaper.

Den nya utbildningen startar i höst och sista anmälningsdag är den 15 mars 2019.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>