Nya regler om djurens hälso- och sjukvård från den 1 november
Hem HÄLSA Nya regler om djurens hälso- och sjukvård från den 1 november

Nya regler om djurens hälso- och sjukvård från den 1 november

Publicerat av: Redaktionen

Tre nya föreskrifter om djurens hälso- och sjukvård börjar gälla den 1 november.

För att göra det enklare att se vad som gäller är föreskrifterna uppdelade efter de yrkesgrupper som berörs.

Det har länge varit brist på legitimerad personal inom djursjukvården.

Under ett antal år har det funnits undantagsregler som gjort det möjligt för djurvårdare med en specifik utbildning att få söva sällskapsdjur till och med den 31 december i år.

– Eftersom det fortfarande råder brist på legitimerad personal har vi valt att förlänga undantaget i förskrifterna fram till den 31 december 2026, säger Gerd Sundström på djuravdelningen.

De tre föreskrifterna är skrivna utifrån yrkeskategorier:

Djurhälsopersonal

I föreskrifterna som riktar sig till djurhälsopersonal, det vill säga framför allt veterinärer, djursjukskötare och godkända hovslagare, finns bestämmelser om bland annat journalföring, intygsskrivning och läkemedelshantering. En ändring jämfört med tidigare är att djursjukskötare får vaccinera vissa sällskapsdjur mot fler sjukdomar än tidigare.

De som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård utan att vara djurhälsopersonal samt veterinärer som tillhandahåller läkemedel till dessa personer

De som berörs av dessa föreskrifter är bland annat djurvårdare, de som avhornar och vaccinerar kalvar, djurskötare på djurparker, icke godkända hovslagare, klövvårdare samt id-märkare. Här finns bestämmelser om bland annat utbildningskrav för de olika yrkeskategorierna samt vad de får göra. Dessutom finns bestämmelser om veterinärers tillhandahållande av läkemedel till dessa yrkeskategorier.

En ändring jämfört med tidigare är att djurvårdare med en specifik utbildning fortsatt kommer att få söva sällskapsdjur fram till den 31 december 2026.

Djurhållare samt veterinärer som förskriver läkemedel till djurhållare

Dessa föreskrifter riktar sig till djurhållare och veterinärer. Föreskrifterna innehåller bland annat bestämmelser om veterinärers förskrivning av läkemedel till djurhållare samt om operativa ingrepp som en djurhållare själv får utföra, exempelvis id-märkning.

Nya regler om djurens hälso- och sjukvård från den 1 novemberBestämmelserna om villkorad läkemedelsanvändning, ViLA, har uppdaterats och förtydligats för att underlätta för veterinärer och djurhållare, utan att riskera djurhälsa och djurskydd. Exempel på ändringar som införs är att flera veterinärer kommer att kunna vara ordinarie veterinär i en besättning samt att vissa besök kommer att kunna genomföras digitalt.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>