Nytt avtal för vårdvalet BUMM
Hem NYHETER Nytt avtal för vårdvalet BUMM

Nytt avtal för vårdvalet BUMM

Publicerat av: Redaktionen

Under Hälso-och sjukvårdsnämndens möte den 25 maj kommer Region Stockholm säga upp alla avtal inom Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning (BUMM) och införa en rad förändringar för en mer tillgänglig vård för de som är i behov av barnläkare. Alla vårdgivare kommer få söka nytt avtal och uppsägningarna görs tills siste maj 2022.

Nytt avtal för vårdvalet BUMM

Förslaget innebär bland annat att bemanningskraven för varje mottagning ökar till minst 400 procent för barnläkare och 200 procent för barnsjuksköterska, vilket också innebär färre men större mottagningar. Även ett remisskrav införs där patienter behöver ha blivit hänvisade från husläkare.

— Vi behöver se till att vården inom BUMM riktar sig till de barn som är i behov av specialistvården, så att vården går till de som verkligen behöver den. Vi vill också öka bemanningskraven så att vi får färre men större mottagningar, på det sättet vill vi öka kvaliteten men det ger oss också möjlighet att styra vården så att det når ut jämnare i hela regionen.

För att få en bättre geografisk spridning öppnas en möjlighet att ha en tilläggsmottagning, där vårdgivare kan ha verksamhet på två platser om bemanningen är ännu högre. För att öppna en tilläggsmottagning behöver den ligga inom ett område som Region Stockholm listat som godkänt, vilket är baserat på områden där det annars troligen inte hade öppnat en fast mottagning i.

— Med det nya avtalet är inriktningen att få färre men större mottagningar med bättre geografisk spridning, bättre kostnadskontroll, bättre samverkan med andra vårdgrenar och aktörer och förbättrade möjligheter för specialistutbildning för läkare. Den fasta ersättningen som införs är också kopplad till CNI, det innebär att det blir mer ersättning att behandla patienter som bor i utsatta områden.

Att förändra vårdvalet är nödvändigt för att ha en effektiv vård i Region Stockholm. Det blågröna koalitionen är tydliga med hur vården ska bedrivas, effektivt och kvalitativt genom att patienterna får vård hos rätt vårdgivare.

— Det finns ett par bakomliggande orsaker till att vi gör detta, det handlar om kraftigt ökade kostnader, ojämlik vård och rätt vård på rätt vårdnivå. Kostnaderna har kraftigt ökat inom detta vårdval, och det är det vi sätter stopp för i och med detta. Samtidigt gör vi en rand andra förändringar för att exempelvis främja samarbetet mellan vårdaktörer och utbildning av specialister.

Vårdvalet har också växt i omfattning då det bedrivs mycket annan vård inom vårdvalet, som exempelvis ADHD-utredningar som härrör till BUP och Första Linjen som flyttas till Husläkarmottagningarna.

För att försäkra att förändringen kommer gå smidigt till kommer det under kommande året ske insatser mot husläkarmottagningarna och BUP för att tillse kapacitet att ta hand om patienterna. För att ytterligare göra övergången smidigare kommer ADHD-utredningar vara ett tillfälligt uppdrag inom BUMM för barn födda 2012 eller tidigare. Uppdraget kommer löpa på i den omfattning som krävs för att alla barn ska få den vård som de behöver.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>