Skånes universitetssjukhus har i samarbete med medicinska fakulteten och LTH vid Lunds universitet tagit fram en ny teknik som ger bättre bilder av bland annat hudtumörer och inflammation i tinningkärlet.
Den tvärprofessionella forskargruppen är en av de första i världen att implementera den nya tekniken i vården.
– Vi hoppas på att detta verktyg ska kunna minska antalet operationer, säger Malin Malmsjö, professor i oftalmologi vid Lunds universitet och överläkare vid SUS ögonsjukvård, som leder forskargruppen.
Den nya tekniken, som bygger på fotoakustik (se faktaruta nedan) skickar laserljus mot huden och fångar upp ultraljud. Resultaten visas på en dataskärm i form av en tydlig och exakt bild, som ger vägledning inför ett kirurgiskt ingrepp eller när en diagnos ska ställas.
Först prövas verktyget på patienter med misstänkt inflammation i tinningskärlet och den första patienten undersöktes för två veckor sedan. Hittills har denna sjukdom enbart kunnat diagnostiseras om man opererar ut en bit av kärlet och analyserar det. Operationen i sig är inte riskfri utan kan i sällsynta fall leda till nervskada och ansiktsförlamning.
Tack vare ett anslag från IngaBritt och Arne Lundbergs stiftelse har utrustningen kunnat införskaffas och den har precis installerats vid SUS ögonsjukvård i Lund. Nu vidareutvecklas tekniken av docent Magnus Cinthio och hans forskargrupp på Biomedicinsk teknik (LTH). Forskande läkare vid Lunds Universitet och SUS ögonsjukvård arbetar med att börja använda den nya tekniken. Under våren 2018 kommer studier att påbörjas om olika typer av hudcancer. Målet med den nya tekniken är att kunna avgöra tumörgränsen före operationen istället för efter operationen.
– Vi hoppas att i framtiden helt kunna sluta göra kirurgiska biopsier på tinningkärl och reducera antalet operationer av hudtumörer. Det skulle vara fantastiskt för patienterna, säger Malin Malmsjö.
Fakta: Fotoakustik ger inte bara en anatomisk och funktionell bild i real tid, utan även en molekylär bild av vävnaden, genom att kombinera laserljus och högfrekvent ultraljud. Nanosekundpulserat laserljus belyser vävnaden. Ljuset absorberas av ämnen i vävnaden, vilket ger en termoelastisk expansion. Ljudvågor skapas och detekteras av en ultraljudsmottagare. Signaler bearbetas för att skapa 3-dimensionella ultraljuds- och fotoakustiska bilder med hög upplösning (ca 40 um inom ett djup av 1,5 cm).Hittills har tekniken främst utvecklats för experimentell forskning på djur, men nu börjar man att kunna använda tekniken i vården.