Hem NYHETER Nytt forskningslabb med fokus på nya behandlingsmetoder för cancer och medicinsk diagnostik

Nytt forskningslabb med fokus på nya behandlingsmetoder för cancer och medicinsk diagnostik

Publicerat av: Redaktionen

I höst startar byggandet av ett nytt medicintekniskt forskningslabb inne på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Nytt forskningslabb med fokus på nya behandlingsmetoder för cancer och medicinsk diagnostik 2

Stefan Bengtsson foto Johan Bodell

Labbet innebär en stor satsning på kliniknära forskning, i samarbete mellan sjukhuset, Chalmers, Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen.

Nya metoder för diagnos och behandling – och på sikt en bättre vård – ska bli resultatet av det nya labbet, som beräknas stå färdigt i maj 2021. Labbet kommer att rymma utrustning för forskning med mikrovågor samt biomagnetiska sensorteknologier. Mikrovågsforskningen kommer inledningsvis att fokusera på nya behandlingsmetoder för cancer i huvud, hals och nacke, samt på icke-invasiv diagnostik av blödningar i hjärna och muskler, samt bröstcancer. För de biomagnetiska sensorerna planeras funktionella studier av hjärnan, med magnetencefalografi för patienter som bland annat lider av epilepsi och demens, samt studier av störningar i hjärtats rytm med magnetkardiografi.Det nya labbet kommer att ge förbättrade möjligheter att samverka och bedriva patientnära forskningsprojekt för västsvenska forskare från klinik, akademi och företag.

Labbet kommer att drivas av MedTech West, en medicinteknisk forskningsplattform som även projektlett planeringsarbetet.  MedTech West ägs av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers, Sahlgrenska akademin, Västra Götalandsregionen och Högskolan i Borås. Satsningen på labbet görs tillsammans med Tillväxtverket och är strategiskt mycket viktig för Västsverige. Labbet kommer att innehålla ett elektriskt och magnetiskt avskärmat undersöknings- och behandlingsrum där forskning ska bedrivas; det första i sitt slag utanför Stockholm. Projektet skapar långsiktiga förutsättningar för utvecklingen av forskningsområden som kräver den patientnära miljön. Nära samverkan mellan olika spetskompetenser är också en grundplåt för labbet.

– Chalmers prioriterar högt att stärka samarbetet mellan medicin och teknik, och det nya labbet är ytterligare en pusselbit. När ingenjörer och kliniker vistas i samma miljö, och verkligen ges möjlighet att interagera, kan de tillsammans definiera behov och utveckla lösningar, säger Stefan Bengtsson, Chalmers rektor.

De nyskapande medicintekniska verktyg som redan under nästa halvår kan börja användas i labbet kan göra stor nytta inom många områden, exempelvis inom neurovetenskap, onkologi, trauma, kardiologi och psykiatri.

– Labbets teknologier och tekniska spetskompetenser från Chalmers och företag kommer ge våra forskare från Sahlgrenska akademin utmärkta möjligheter att leda in sin forskning på nya spår. Labbet blir en helt ny arena där vi kan utveckla vår viktiga samverkan med framstående forskare på Chalmers, säger Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>