Ett nytt inloggningssystem, Tap and Go, har införts på Akademiska sjukhuset som ger vårdpersonalen snabbare åtkomst till samtliga it-system.
Det gör vården mer patientsäker och underlättar arbetet för dem som rör sig mycket och flyttar sig mellan olika arbetsplatser. Systemet används idag av drygt 1000 användare inom barnakutsektionen, barnintensiven, centralintensiven och ambulansintaget.
– Anslutningen tar bara fyra sekunder. Just smidigheten, att snabbt komma åt all information man behöver om en viss patient från sin arbetsdator, uppskattas av personalen på barnakuten som arbetar mobilt och rör sig mellan många olika rum. Likaså att risken för sammanblandning av patientinformation minskar. Det gynnar patientsäkerheten, säger Johan Kaarme, biträdande verksamhetschef för Akademiska barnsjukhuset.
Snabbinloggningen Tap and Go började testas inom ramen för ett pilotprojekt på Akademiska sjukhuset hösten 2016. Därefter har tekniken utvärderats och används idag av drygt 1 000 användare inom barnakutsektionen, barnintensiven, centralintensiven och ambulansintaget, där barnakutsektionen valt att använda snabbinloggningsalternativet på i princip alla datorer och de övriga på en del.
– Inloggningen sker med ett elektroniskt id-kort, ett så kallat SITHS-kort, och en pinkod. Det är ett personligt och säkert inloggningsförfarande som är enkelt att använda. Genom att användaren alltid får upp sin egen arbetsyta i ett nytt fönster på arbetsdatorn minskar risken att förväxla patientinformation, säger Mikael Sundén, IT-tekniker på Medicinsk Teknik, Sjukhusfysik och IT (MSI), Akademiska sjukhuset.
En annan fördel, menar han är att flera användare kan arbeta växelvis vid samma dator vilket
minskar behovet av funktionskonton.
– En utmaning när man inför ny teknik som den nya inloggningstekniken är att även verksamhetssystem måste anpassas så att de fungerar tillsammans. Exempelvis får det inte komma upp dubbla skärmsläckare. Vi arbetar med att påverka leverantörerna så att dessa problem kan avhjälpas, förklarar Mikael Sundén.
I praktiken går det till så att vårdpersonal visar sitt id-kort (SITHS-kort) för en kortläsare och anger sin fyrsiffriga pinkod. Då ansluter man till alla it-system som man hade uppe på den tidigare skärmen.
Sedan i höstas ligger flera andra verksamheter i startgroparna för att införa tjänsten, exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.
En liknande inloggningsteknik används på Sankt Görans sjukhus i Stockholm och inom Västra Götalandsregionen pågår införande som berör 34 000 användare.