Nytt labbnätverk ökar testkapacitet
Hem COVID-19 Nytt labbnätverk ökar covid19-testkapacitet

Nytt labbnätverk ökar covid19-testkapacitet

Publicerat av: Redaktionen

Det råder högt tryck på laboratorierna för att analysera de stora mängder covid19-prover som kommer in.

Infosolutions har utvecklat en möjlighet för laboratorier att skicka vidare prover om det egna labbet har fullt.

I stora delar av landet är efterfrågan på covid-tester hög och i många regioner växer köerna. Både tillgången på testkit och laboratoriernas kapacitet att analysera gör att färre än önskat kan testa sig.

Region Halland har som övriga landet haft perioder av hög efterfrågan på tester av covid-19. Under de första veckorna av 2022 har de haft över 20 000 prover per vecka. Tidigt placerades egna lådor ut för att lämna ut, och ta emot prover. De finns nu på 50 platser i Halland, utanför alla vårdcentraler och sjukhus. Som hos de flesta regioner används Infosolutions digitala plattform Labportalen för prover och remisser för den nationella testningen av covid-19. Provrören körs från lådorna till det analyserande laboratoriet och spåras i varje steg via kollihanteringssystemet TrackIt. När det första laboratoriet har fullt används nätverkslösningen Lab2Lab och prover skickas vidare till något av de andra anslutna laboratorierna.

Det nya labbnätverket är ett digitalt hjälpmedel för att enklare fördela arbetsbördan på flera laboratorier. När det första laboratoriet har nått sin maxkapacitet, kan prover och information vidarebefordras till ett annat laboratorium. Därefter får vårdgivaren och invånaren provsvaret digitalt. Lösningen har arbetats fram i samarbete med Infosolutions och laboratorier, med syfte att öka kapaciteten med ett patientsäkert perspektiv.

Nytt labbnätverk ökar testkapacitet

– Vi på Infosolutions är glada och stolta över att vi med våra system underlättar för vården i kampen mot pandemin, säger vd Alex Stendahl. Vår vision är att koppla ihop vården och skapa samhällsnytta och det är tack vare flera års arbete mot det målet som vi kan göra detta så snabbt nu.

Tack vare Lab2Lab sker flödet utan pappersremisser vilket ökar både tidseffektiviteten och patientsäkerheten. Lab2Lab-flödet i Region Halland sattes upp på endast några få dagar tack vare gott samarbete och dedikerad personal hos alla inblandade parter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>