Nytt projekt gör det möjligt att upptäcka tidig cancer med ett blodprov och ger polisen bättre DNA-analyser för att utreda brott
Hem NYHETERCANCERVÅRD Nytt projekt gör det möjligt att upptäcka tidig cancer med ett blodprov och ger polisen bättre DNA-analyser för att utreda brott

Nytt projekt gör det möjligt att upptäcka tidig cancer med ett blodprov och ger polisen bättre DNA-analyser för att utreda brott

Publicerat av: Redaktionen

Institut, akademin, sjukvården och näringslivet är på väg att tillsammans utveckla ny, högkänslig teknik som tidigt kan upptäcka cancer genom ett enkelt blodprov.

Nytt projekt gör det möjligt att upptäcka tidig cancer med ett blodprov och ger polisen bättre DNA-analyser för att utreda brott 2Tekniken kan också användas för att undersöka avstötning av organtransplantat. Dessutom kan den ge polisen bättre DNA-analyser för att utreda brott.

I projektet ”Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA)” samarbetar deltagare från institut, akademi, sjukvård, industri och myndigheter med att utveckla nya tekniker för DNA-analys av olika typer av kroppsvätskor. Genom att kombinera fördelarna hos olika state-of-the-art- molekylärbiologiska tekniker och förbättrade metoder för provtagning och bearbetning siktar projektet på att analyserna ska bli upp till tusen gånger känsligare än vad man kan åstadkomma med dagens metoder.

Metodiken bygger på grundläggande forskning som letts av docent Anders Ståhlberg, projektledare för den Translationella Genomikplattformen inom Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I projektet samlas en konstellation av parter som ska föra forskningen vidare mot tillämpningar inom sjukvården, läkemedelsindustrin och kriminalteknologin.

Analyserna som ska utvecklas inom ULTRA-projektet möter flera behov och öppnar stora möjligheter inom sjukvården. Genom ett enkelt blodprov kan man analysera DNA från cancerceller och därmed diagnostisera cancer i ett tidigare stadium och även bevaka cancerns påverkan av behandling. Den känsligare metodiken innebär också att avstötningsreaktioner efter en organtransplantation kan undersökas med blodprov istället för som idag genom att ta biopsi, alltså ett operativt ingrepp. De nya metoderna kommer också att möjliggöra en tidigare och mer träffsäker diagnos av immunologiska lungsjukdomar som astma och KOL.

Men, det är inte bara inom sjukvården de nya metoderna kommer att göra nytta.

DNA-analyser är ett viktigt verktyg för polisen vid brottsutredningar. Dagens teknik har dock stora begränsningar vad gäller möjligheten att analysera prover som innehåller DNA från flera personer, eller prover som är delvis nedbrutna eller kontaminerade, vilket ofta är fallet. Här skulle de nya känsligare metoderna innebära att prover som inte tidigare kunnat utredas nu kan analyseras och därmed bidra till att fler brott klaras upp.

– Genom detta projekt kan vi nu på allvar börja utvärdera samhällsnyttan av de analysmetoder som vi har utvecklat under de senaste åren, säger Anders Ståhlberg.

– Vi är väldigt glada över att vi nu, tillsammans med alla projektparter, kan föra forskningen vidare och komma närmare tillämpningar inom både sjukvård och kriminalteknik, säger dr Yalda Bogestål, projektledare vid RISE.

Utöver den nytta som skapas inom sjukvården och kriminaltekniken, förväntas projektet att på sikt även leda till att nya innovativa produkter och tjänster utvecklas.

Projektet ULTRA löper från maj 2018 till augusti 2020 och har en total budget på 28 Mkr. Projektet finansieras utav VINNOVA, Västra Götalandsregionen och parterna själva. Projektet koordineras av RISE, Research Institutes of Sweden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>