Nytt test för urinvägsinfektion som möjliggör för rätt behandling snabbt
Hem NYHETER Nytt test för urinvägsinfektion som möjliggör för rätt behandling snabbt

Nytt test för urinvägsinfektion som möjliggör för rätt behandling snabbt

Publicerat av: Redaktionen

HealthTech-bolaget Dynamic Code lanserar idag ett test för urinvägsinfektion hos kvinnor som mäter de vanligaste bakterierna som orsakar urinvägsinfektion.

Nytt test för urinvägsinfektion som möjliggör för rätt behandling snabbt 2Med hjälp av testet kan läkaren ställa diagnos och snabbt ge rätt behandling. En obehandlad eller felbehandlad urinvägsinfektion kan leda till allvarliga komplikationer – speciellt för kvinnor som är gravida.

Urinvägsinfektion drabbar nästan sju av tio kvinnor någon gång i livet.

− Kvinnohälsofrågor är fortfarande lågt prioriterade inom vården. Detta testkoncept ger kvinnor möjlighet till rätt behandling på ett smidigt sätt. En korrekt behandling minskar också utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier, vilket är en av våra stora samhällsutmaningar, säger Anne Kihlgren, grundare och VD på Dynamic Code.

Urinvägsinfektion kan orsakas av olika bakterier, som behandlas med olika antibiotika. En obehandlad urinvägsinfektion kan leda till njurbäckeninflammation vilket i sin tur kan leda till blodförgiftning. Om urinvägsinfektionen beror på grupp B-streptokocker (GBS), och kvinnan är gravid, är det mycket viktigt att det upptäcks och behandlas i tid. Annars ökar riskerna för allvarliga problem under graviditeten och barnet riskerar att drabbas av livshotande tillstånd vid förlossning.

Testas på otillräckligt sätt

Idag testas sällan bakterieförekomst vid misstanke om urinvägsinfektion. Så kallade snabbtest används, men dessa mäter inte flera viktiga bakterier som kan orsaka urinvägsinfektion hos kvinnor. I vissa fall behöver kvinnan endast svara på enkätfrågor innan antibiotika förskrivs. – Det är svårt att göra en korrekt bedömning och behandling på enbart patientens upplevda och uppgivna symtom, utan att känna till bakterietyp och mängden bakterier i urinen. Utan den kunskap ökar risken för oönskad överförskrivning av antibiotika och förskrivning av antibiotika som riskerar att ej ge effekt, säger Anders Selbing, docent och medicinsk rådgivare på Dynamic Code.

Nio av tio kvinnor kan tänka sig att använda ett självtest för urinvägsinfektion

Inställningen till digitala vårdgivare blir mer och mer positiv. Samma trend gäller självtester, som enkelt och snabbt beställs hem vid misstanke om symtom. Testerna kan sedan utföras smidigt av personen själv och kunder garanteras ett snabbt och säkert svar, utan att behöva stå i långa vårdköer. I en undersökning nyligen utförd av Dynamic Code framkom att nio av tio kvinnor kan tänka sig att använda ett självtest för urinvägsinfektion före eventuell antibiotikabehandling.

− Vi märker att kvinnor mer och mer tar kontroll över sin egen hälsa och vi kan bidra till bättre precisionsdiagnostisk inom primärvården, säger Anne Kihlgren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>