Nytt test mäter nivån av antikroppar – kan indikera behov av vaccin
Hem NYHETER Nytt test mäter nivån av antikroppar – kan indikera behov av vaccin

Nytt test mäter nivån av antikroppar – kan indikera behov av vaccin

Publicerat av: Redaktionen

Det finns idag olika antikroppstester på marknaden.

Dynamic Codes test, som kan tas hemma med självprovtagning, mäter nivån av neutraliserande antikroppar mot SARS-CoV-2 och visar därmed om du har skydd mot covid-19.

Neutraliserande antikroppar avgörande för skydd
Vid en virusinfektion kan antikroppar bildas mot olika delar av viruset. Några av antikropparna som bildas är så kallade neutraliserande antikroppar, vilka är de som förhindrar att viruset kommer in i cellerna och infekterar dem. Men det är inte alla antikroppar från en infektion av SARS-CoV-2 som är neutraliserande. Icke-neutraliserande antikroppar, binder specifikt till viruset men påverkar inte dess förmåga att ta sig in i och infektera humana celler. Dessa antikroppar ger således inget skydd mot covid-19.

Kan indikera när vaccinet bör fyllas på
Dynamic Codes nya mätmetod detekterar neutraliserande antikroppar och kan dessutom mäta om nivån av dessa är hög eller låg. Denna information är viktig för att se om en individ fortfarande har en tillräckligt hög nivå av antikroppar för att ge ett skydd mot infektion. I takt med att vaccineringen mot covid-19 kommer igång kan metoden även användas för att mäta nivå av antikroppar som kommer genom vaccineringen. Det kan då indikera när det är dags att att förnya sin vaccination.

– Det är värdefullt för både individen och samhället att mäta nivån av neutraliserande antikroppar mot covid-19-infektion. Nyttan är att få vetskap om man har skydd mot covid-19 eller inte, säger Anne Kihlgren, grundare och affärsutvecklingschef på Dynamic Code.

Så här tas testet
Provet tas genom att sticka sig i fingret och samla upp några droppar blod i ett provrör, vilket kan ske hemma. Allt man behöver för att ta provet och skicka tillbaka det finns i förpackningen. Analysen av provet görs i Dynamic Codes kvalitetssäkrade laboratorium i Linköping, och påvisar om individen har utvecklat IgG-antikroppar mot coronaviruset SARS-CoV-2. Eftersom Dynamic Codes analys använder S-proteinet inklusive RBD som antigen kan analysen detektera neutraliserande antikroppar. Preliminära resultat visar på en 95,2% överensstämmelse av detektion av neutraliserande antikroppar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>