Hem NYHETER Om ökade symptom för personer med ätstörningar under Covid-19

Om ökade symptom för personer med ätstörningar under Covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Media rapporterar om ökade besvär hos personer med ätstörningar under pandemin och till grund för detta ligger både forskningsresultat och rapport från patientförening.

Om ökade symptom för personer med ätstörningar under Covid-19 2

Forskning visar på ökade besvär hos personer med ätstörningar under pandemin. Skälen till det kan vara förändrade rutiner, ökad isolering och att befinna sig i en ”triggande” miljö en större andel av tiden.

Cynthia Bulik, professor vid Karolinska institutet samt University of North Carolina, har forskat på området. Hon beskriver i sina resultat att ätstörningspatienter upplever ökad oro för sin psykiska hälsa och kraftigt ökad ångest under isoleringen.

Skälen till detta är t.ex. förändrade rutiner, ökad isolering och att befinna sig i en ”triggande” miljö en större andel av tiden. Under de här omständigheterna kan det bli svårare att följa sin måltidsplan och risken ökar för fler tillfällen av hetsätning, när man i högre grad är ensam och dessutom konstant har tillgång till mat. Även tillfrisknade personer känner ökad oro för återfall av just dessa skäl.

Patientföreningen Frisk och fri rapporterar också fler samtal till sina stödlinjer från personer som själva är sjuka i ätstörning men också från deras anhöriga. Frisk & fri rapporterar även att ätstörningsvården i landet på många håll har ställts in eller ändrat form.

ETT SÄTT ATT HANTERA TILLVARON

Att utveckla en ätstörning handlar inte nödvändigtvis om en önskan att förändra sin kropp, det kan också vara ett sätt att försöka hantera eller kontrollera tillvaron. Ett exempel kan vara att man hamnar i kris av något slag (t.ex. att föräldrar skiljer sig, man blir petad ur laget, blir uppsagd från jobbet), att man har en upplevelse av övermäktiga krav (i skolan, hemma eller på arbetet), traumatiska händelser eller att man har svårt att hantera starka känslor. Då kan fokus på att kontrollera sitt ätande, träning eller kompensatoriska beteenden (som självframkallade kräkningar)inledningsvis ge en upplevelse av kontroll över något i livet och/eller dämpa överväldigande känslor. Det kan även vara så vardagligt som en från början god strävan att äta nyttigare och röra på sig mer, som eskalerar till ett skadligt beteende.

TIDIG KONTAKT FÖR ATT BRYTA BETEENDET SNABBT

Hur det än börjar är det mycket viktigt att ta kontakt tidigt, för att så snabbt som möjligt få hjälp att bryta beteendet. Ätstörningar är starkt självvidmakthållande och kan vara svåra att ta sig ur på egen hand. Ju längre beteendet pågår, desto svårare blir det att bryta. Däremot finns det god hjälp att få, oavsett hur länge man varit sjuk, och det är fullt möjligt att bli frisk och fri (vilket namnet på patientföreningen också hänvisar till).

Upplever du ökade ätstörningssymtom, oro över din psykiska hälsa eller oro för återfall? Undrar du hur du bäst kan stötta din närstående? Du är varmt välkommen att boka tid hos Pratamera. Hos oss arbetar legitimerade psykologer och psykoterapeuter med erfarenhet av att arbeta med ätstörningar. Du kan läsa mer om våra medarbetare och boka tid för samtal på vår hemsida.

Om du har en befintlig vårdkontakt är det viktigt att du hör av dig och berättar om dina ökade besvär så att du snabbt kan få den hjälp du behöver!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>